2018. április 26., csütörtök
Ervin

Külföld

Holland miniszter: az EU-jog nem tiltja a népszavazásokat

Az EU-jog nem tiltja a népszavazásokat – mondta csütörtökön újságíróknak Klaas Dijkhoff, az Európai Unió (EU) soros elnökségét képviselő Hollandia bevándorlási minisztere a magyar kormány bejelentéséről. Megjegyezte: az egyes országokra tartozik, milyen módot találnak arra, hogy megvitassák a Brüsszelben hozott döntéseket.

A holland miniszter úgy fogalmazott: “Nem hiszem, hogy lenne tilalom az európai jogban a népszavazásokra”.


“Először is meg kell vizsgálnunk, hogy lesz-e népszavazás, mi lesz az abban feltett kérdés, mi lesz a referendum eredménye, és ezt követően a kormány milyen álláspontot képvisel majd az Európai Unió előtt” – mondta arra a kérdésre, hogy mi történhet a népszavazás után.

A magyar kormány szerdán hozott határozatot arról, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírását kezdeményezi.


“Minden országnak joga van népszavazást szervezni. Úgy tűnik, hogy igen népszerű napjainkban az európai kérdésekről (referendumot tartani)” – vélekedett az Európai Bizottság honlapján közzétett videofelvétel szerint Dijkhoff.

“Az az egyes tagállamokra tartozik, hogy szerveznek-e ilyet. De itt az Európai Unióban mint országok képviselői tárgyalunk és hozunk döntéseket. Az egyes országokra tartozik, hogy milyen módot találnak arra, hogy megvitassák odahaza, amit itt eldöntöttünk” – fejtette ki.

A politikus a kérdésre, hogy létrejöhet-e közös európai megoldás a migrációs politikában, azt felelte: “minden lehetséges”.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök előző nap kilátásba helyezte, hogy Görögország mindaddig blokkolni fogja az Európai Unió politikai megállapodásait, amíg a menekültek igazságosabb elosztásáról szóló megegyezést végre nem hajtják a tagállamok. Klaas Dijkhoff erről azt mondta: “minden állam maga dönti el, milyen taktikát vagy stratégiát alkalmaz”. Hozzátette: fontos, hogy sikerüljön közös európai megoldást találni.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja kijelentette, hogy Európa “kritikus pillanathoz” érkezett. Hozzátette: “A magányos kezdeményezések nem vezetnek sehová. Most Európa egysége és emberek élete forog kockán. Már csupán tíz nap van hátra március hetedikéig”.

Március 7-én Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetői rendkívüli migrációs csúcstalálkozót tartanak. A fórumon megvitatják, miképpen lehet korlátok közé szorítani az Európába érkező migránsok áradatát, amely tavaly meghaladta az egymilliót. Az év eleje óta több mint százezren érkeztek, és az időjárás javulásával számuk egyre növekszik. Ennek hatására egyre több uniós tagállam egyoldalú határellenőrzést vezetett be, ami azzal fenyeget, hogy az összeomlás szélére sodorja a schengeni övezeten belüli korlátozás nélküli utazást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orgia közben csapott le a rendőrség

  Orgia közben csapott le a rendőrség

  Thaiföldön virágzik a szexturizmus. Nincs olyan perverz kívánság, amit az erre kihegyezett üzletág ne tudna kielégíteni. A napokban azonban a Ban Tulip Hotelben Dél-Pattayán több, mint 20 embert állítottak elő, amikor egy kemény orgiát szakítottak félbe az egyenruhások.

 • A nap képe: Világjáró vizsla

  A nap képe: Világjáró vizsla

  Bemutatjuk Whiskyt, a négyéves vadászebet, aki gazdájával már szinte az egész világ összes mesebeli táját bejárta. Gazdája, Adele imádja a természetet, így nem csoda, hogy hűséges társával, a magyar vizslával egyre több lélegzetelállító helyre igyekeznek eljutni.

 • Morvai elítélte Macron terveit

  Morvai elítélte Macron terveit

  Morvai Krisztina, Európai Parlamenti képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén szólalt fel Emmanuel Macron francia elnök Európai Egyesült Államok víziója ellen és állt ki a nemzetek Európája mellett.