EUR: 309,20 Ft
CHF: 288,71 Ft
2017. március 24., péntek
Gábor, Karina

Budapest

Így kell aranyérmes kolbászt gyúrni!

Aranyérmes lett a Lokál kolbásza! Szerkesztőségünk munkatársai a hétvégén az első Budapesti Böllérfesztivál Média kolbásztöltő versenyén érdemelték ki az oklevelet és a serleget, hagyományos kategóriában. Azért is nagy dolog ez, mivel a csapat egyetlen tagja sem készített korábban kolbászt, viszont ezek szerint remek receptet vittek. Lapunk hasábjain firtattuk már a jó kolbász titkát, feltártuk, mitől olyan isteni például a Csabai. Most megmutatjuk, hogy készült a díjnyertes Lokál-kolbász.

A Lokál Kolbásza a Budapesti Böllérfesztivál Média Kolbásztöltő versenyén (Fotó: Máté Krisztián)

A Lokál kolbásza a Budapesti Böllérfesztivál Média kolbásztöltő versenyén (Fotó: Máté Krisztián)


Hozzávalók 5 kg darált sertéshúshoz:

– 10 dkg só

– 10 dkg pirospaprika

– 1 dkg bors

– 2 dkg darált fokhagyma

– 1 dkg őrölt kömény

– 1 dkg őrölt csilipaprika

– nagyjából 8 méter bél
– egy jó csapat és némi pálinka
A Lokál Kolbásza a Budapesti Böllérfesztivál Média Kolbásztöltő versenyén (Fotó: Máté Krisztián)

Kovács Szilárd telefonos segítséget kapott a gyúráshoz (Fotó: Máté Krisztián)

Elkészítés:

A darált húst a fűszerekkel jól összedolgozzuk, és ha mód van rá, hagyjuk egy kicsit állni, hogy még a töltés előtt a levegőn összeérhessenek az ízek. Kezdők addig ismerkedjenek meg a töltő összeszerelésének helyes módjával, mert a Lokál csapatának ezzel akadt némi gondja. Előbb kívülről próbálták a csövet a testhez erősíteni, a kolbászhús meg csak dőlt kifelé a csatlakozásnál. Szerencsére még idejében rájöttek, hogy belülről kell kidugni!
Töltés előtt a vízbe áztatott bélbe fújjunk bele, ezután lehet felhúzni a töltő csövére, majd megkezdeni a töltést. Ügyeljünk rá, hogy a teljes folyamat alatt hagyományos disznóvágási hangulat legyen, amelynek elengedhetetlen eleme a jókedv és a rendszeres időközönként elfogyasztott pálinka.

Kapcsolódó Cikkek