EUR: 310,49 Ft
CHF: 289,00 Ft
2017. január 25., szerda
Pál

Külföld

India betiltotta a Facebook internetet

San Fransisco, 2014. április 30.
Mark Zuckerberg, a Facebook internetes közösségi portál társalapítója és elnök-vezérigazgatója a Facebook F8 Fejlesztői Konferencián San Fransiscóban 2014. április 30-án. (MTI/AP/Ben Margot)

A netsemlegességre hivatkozva az indiai hatóságok megtiltották, hogy a Facebook ingyenesen tegyen elérhetővé egyes internetes szolgáltatásokat – derül ki az indiai távközlési hatóság hétfői bejelentéséből.

A felügyelet tiltja, hogy az internetszolgáltatók külön szabályokat alakítsanak ki a különféle internetes szolgáltatásokra; a netsemlegesség elve alapján a világhálón minden adatot ugyanúgy kell kezelni, nem lehet különbséget tenni. Ehhez képest a Facebook “Free Basics” szolgáltatása a közösségi oldal mellett csak bizonyos oktatási, egészségügyi és álláskeresési oldalakhoz engedett volna hozzáférést, más oldalakhoz nem, vagyis a Facebook döntötte volna el, ki mihez férhet hozzá.

A szolgáltatás betiltása fájdalmas vereség a közösségi oldal számára, mert az amerikai vállalat az elmúlt hetekben masszív reklámkampánnyal próbált harcolni az ellen, hogy a hatóságok betiltsák a szolgáltatást.

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg a cég ingyenes szolgáltatásával, illetve az internet.org elnevezésű kezdeményezéssel egymilliárd embernek biztosítana hozzáférést az internet általa meghatározott részéhez. Ehhez egyebek mellett antennákkal felszerelt drónokat is bevetne a távol eső területeken.

A Facebooknak a terjeszkedési ütemének fenntartásához van szüksége arra, hogy a fejlődő országokban élőkhöz is eljusson. Zuckerberg egyik korábbi interjújában elmondta, hogy azt reméli: a jelenleg 1,6 milliárd felhasználóval bíró közösségi oldalnak a következő évtized végére ötmilliárd tagja lesz majd.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek