2017. december 13., szerda
Luca, Otília

Egyéb II.kerület

Jankovics Marcell: A vizuális nevelést kisgyermekkorban kell elkezdeni

Fotó: Sáfár Tibor

Jankovics Marcell a Vigadóban mutatta be új könyveit

A kerületben élő Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke legutóbbi beszélgetésünkkor úgy fogalmazott: mostanában leginkább írni van kedvem. Ezt most megjelent három új könyvével is igazolta.

A Kisszeben Keresztelő Szent János-temploma és Képes bibliai történetek című kötetei mellett Jankovics Marcell a vizuális nevelésről vallott gondolatait is összegyűjtötte.


– A vizuális nevelést kisgyermekkorban el kell kezdeni. Nálunk az alsósoknál négy évig fordítanak figyelmet a gyerek vizuális nevelésére, aztán ötödik osztálytól már csak az agy bal féltekéjét dolgoztatják. Fontos lenne ezen a gyakorlaton változtatni. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, arról van szó, hogy az agy bal féltekéje a tartalom, a jobb pedig a forma helye – magyarázta. – A nyugati civilizációban az utóbbi működtetését egyre jobban elhanyagolják, miközben a mindennapokban egyre nagyobb szerepet kap a kép. Amíg egy kínai vagy japán gyereknek 2-3 ezer képjelet kell megtanulnia az íráshoz, amit aztán egész életében alkalmaz, s amihez a jobb féltekéjét kell használnia, nálunk szinte csak a tartalmi oldalt töltik, pedig a világ megértéséhez a képes információk fölfejtése és alkalmazása is nélkülözhetetlen. A keleti népek több figyelmet fordítanak erre, azért ilyen jók.

Kapcsolódó Cikkek