EUR: 308,19 Ft
CHF: 282,53 Ft
2017. május 24., szerda
Eszter, Eliza

Egyéb II.kerület

Jankovics Marcell: A vizuális nevelést kisgyermekkorban kell elkezdeni

Fotó: Sáfár Tibor

Jankovics Marcell a Vigadóban mutatta be új könyveit

A kerületben élő Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke legutóbbi beszélgetésünkkor úgy fogalmazott: mostanában leginkább írni van kedvem. Ezt most megjelent három új könyvével is igazolta.

A Kisszeben Keresztelő Szent János-temploma és Képes bibliai történetek című kötetei mellett Jankovics Marcell a vizuális nevelésről vallott gondolatait is összegyűjtötte.

– A vizuális nevelést kisgyermekkorban el kell kezdeni. Nálunk az alsósoknál négy évig fordítanak figyelmet a gyerek vizuális nevelésére, aztán ötödik osztálytól már csak az agy bal féltekéjét dolgoztatják. Fontos lenne ezen a gyakorlaton változtatni. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, arról van szó, hogy az agy bal féltekéje a tartalom, a jobb pedig a forma helye – magyarázta. – A nyugati civilizációban az utóbbi működtetését egyre jobban elhanyagolják, miközben a mindennapokban egyre nagyobb szerepet kap a kép. Amíg egy kínai vagy japán gyereknek 2-3 ezer képjelet kell megtanulnia az íráshoz, amit aztán egész életében alkalmaz, s amihez a jobb féltekéjét kell használnia, nálunk szinte csak a tartalmi oldalt töltik, pedig a világ megértéséhez a képes információk fölfejtése és alkalmazása is nélkülözhetetlen. A keleti népek több figyelmet fordítanak erre, azért ilyen jók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok, amelyek a szolgáltatók jelenlegi legalacsonyabb árainál is 15 százalékkal kedvezőbb áron kínálnak majd szolgáltatást – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos az Országgyűlés kulturális bizottságának és népjóléti bizottságának együttes ülésén kedden.

 • Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Már csak öt nap van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására, amit az adózók még szombat délelőtt is megtehetnek a budapesti Eurocenterben – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

 • Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Sztárként ünnepelték születésnapi köszöntésén a 88 éves, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, Kányádi Sándort. A nemzet művésze sajnos egyre kevesebb találkozón tud megjelenni, miután összeroppant egy csigolyája és bottal közlekedik, de humora és lelkesedése a régi.