EUR: 310,31 Ft
CHF: 267,65 Ft
2017. szeptember 21., csütörtök
Máté, Mirella

Egyéb II.kerület

Jankovics Marcell: A vizuális nevelést kisgyermekkorban kell elkezdeni

Fotó: Sáfár Tibor

Jankovics Marcell a Vigadóban mutatta be új könyveit

A kerületben élő Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke legutóbbi beszélgetésünkkor úgy fogalmazott: mostanában leginkább írni van kedvem. Ezt most megjelent három új könyvével is igazolta.

A Kisszeben Keresztelő Szent János-temploma és Képes bibliai történetek című kötetei mellett Jankovics Marcell a vizuális nevelésről vallott gondolatait is összegyűjtötte.

– A vizuális nevelést kisgyermekkorban el kell kezdeni. Nálunk az alsósoknál négy évig fordítanak figyelmet a gyerek vizuális nevelésére, aztán ötödik osztálytól már csak az agy bal féltekéjét dolgoztatják. Fontos lenne ezen a gyakorlaton változtatni. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, arról van szó, hogy az agy bal féltekéje a tartalom, a jobb pedig a forma helye – magyarázta. – A nyugati civilizációban az utóbbi működtetését egyre jobban elhanyagolják, miközben a mindennapokban egyre nagyobb szerepet kap a kép. Amíg egy kínai vagy japán gyereknek 2-3 ezer képjelet kell megtanulnia az íráshoz, amit aztán egész életében alkalmaz, s amihez a jobb féltekéjét kell használnia, nálunk szinte csak a tartalmi oldalt töltik, pedig a világ megértéséhez a képes információk fölfejtése és alkalmazása is nélkülözhetetlen. A keleti népek több figyelmet fordítanak erre, azért ilyen jók.

Kapcsolódó Cikkek

  • 710 milliót költhetnek épületek és udvarok felújítására

    710 milliót költhetnek épületek és udvarok felújítására

    A sajókazai Radvánszky-kastélyban igazgatói értekezlettel egybekötött tanévnyitót tartottak, ahol jelentős mértékű fejlesztéseket jelentettek be. A rendezvényen Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagja elmondta, hogy a kormány 2010-től 2017-ig 572 milliárd forinttal költött többet oktatási célokra, mint a korábbi kormányok.

  • Országos íjászverseny volt Sötétvölgyben

    Országos íjászverseny volt Sötétvölgyben

    Az idén már második alkalommal rendezte meg a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Alisca Katasztrófavédelmi Országos Íjászversenyt a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyben, ahol a katasztrófavédelem mellett a rendőrségtől, a büntetés-végrehajtástól, a vízügytől és az országgyűlési őrségtől is érkeztek versenyzők.