EUR: 309,50 Ft
CHF: 289,18 Ft
2017. március 25., szombat
Irén, Írisz

Egyéb

Jean-Dominique Bauby: Szkafander és pillangó

szkafanderespillangoA könyv 19 évvel ezelőtt jelent meg először, de valójában sosem fogja elveszteni az aktualitását. A szerző, a francia Elle magazin főszerkesztője, LIS-ben, azaz bezártságszindrómában szenvedett: egy balesetet követően megszakadt szinte minden kapcsolata a külvilággal, kezdetben még levegőt sem tudott venni önállóan és nyelni sem volt képes. Nem tudta mozgatni egyetlen testrészét sem, egyedül a bal szemével tudott jelezni, így kommunikált a külvilággal. Rokonai, barátai mondták fel az ábécé betűit és Bauby jelezte, hol kell megállniuk. A betűk szavakká, majd mondatokká álltak össze. Elképesztő, de így született ez a könyv is. Hosszú hetekig tartott a munka a kórházban, Bauby délelőttönként megjegyezte az aznapi szöveget, délután pedig „lediktálta”. Állítólag még ki is javította az elkészült oldalakat. A könyv megjelenése után tíz nappal Bauby meghalt, így nem tudhatta meg, hogy micsoda siker lett, abból, amit alkotott, még film is készült belőle. „A szkafander kevésbé szorít, a szellem csaponghat, mint a pillangó” – írja Bauby, aki erőt ad azoknak is, akik talán nem is tudják, mennyire szerencsések.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tavaszi napfürdő

    Tavaszi napfürdő

    Lillafüred a borsodiak egyik kedvenc tavaszi kirándulóhelye. A Palotaszálló épülete, amely eredetileg kormányüdülőként, a II.

  • Tízmilliárd forintból újulhatnak meg a közutak

    Tízmilliárd forintból újulhatnak meg a közutak

    A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hivatalosan is lezárta a téli útüzemeltetési időszakot. A tavaszias időjárás beköszöntével újra a kátyúzási, javítási munkákra helyezik a hangsúlyt a társaság szakemberei.