EUR: 305,07 Ft
CHF: 276,34 Ft
2017. július 25., kedd
Kristóf, Jakab

Belföld

Jól számláz Brüsszelnek Magyarország

Tavaly év végével hivatalosan is lezárult a még 2007-ben elrajtoló uniós ciklus, új költségeket már nem lehet elszámolni Brüsszel kontójára. A bent ragadt pénzeket bukhatják a tagállamok, Magyarország viszont jól áll ezen a fronton. Megnéztük, hogy mennyi az annyi a kohéziós pénzek körül.

euro, pénz, papírpénz (Profimedia)

A lé a tét (Fotó: Profimedia)

Valamivel több mint 22 milliárd euró magyarországi kifizetésére bólintott rá az Európai Unió 2015 decemberéig – erről az Európai Bizottság adott tájékoztatást a Lokál érdeklődésére. A mintegy hétezer milliárd forintnak megfelelő összeget a Európai Szociális, az Európai Regionális Fejlesztési, illetve a Kohéziós Alapból finanszírozták a 2007–2013-as uniós költségvetés keretén belül. A ciklus ugyan 2015. december 31-ével lezárult, a tagállamok pénzlehívásait egészen 2017. március végéig hagyja jóvá Brüsszel. Mindez azt jelenti, hogy új projektek számláit már nem fogadják be, de az eddigi források felhasználását több mint egy évig még helyben hagyhatja, vagy éppen szabálytalannak találhatja az uniós ellenőrzés.

A tét tehát nem kicsi, hiszen akár jelentős összegű számlák is fennakadhatnak a rostán. Ebben az esetben jó néhány tagország tetemes pénzekről mondhat le. Ilyen lehet például Románia, ahol egyelőre durván hatmilliárd euró (1900 milliárd forint) lóg a levegőben az előzetesen odaítélt támogatásból, de Olaszországnak sem kell a szomszédba mennie némi pironkodásért: úgy fest, hogy a taljánok 28 milliárd euró helyett csupán 22 milliárd euró mellé találtak megfelelő bizonylatokat hat év alatt. Az esetlegesen brüsszeli jóváhagyást nem kapó projekteket az országok saját zsebből kénytelenek finanszírozni.

Magyarország egészen jól áll ebben az összevetésben, és a 25 milliárd eurójából tavaly decemberig jóváírt 22 milliárddal a legjobban teljesítő uniós államok listáján az első harmadban helyezkedik el. Mivel a benyújtott számlák befogadása jelenleg is folyamatos, ez az eltérés tovább olvadhat a jövőben. A következő, 2020-ig tartó uniós büdzsében 21,6 milliárd euró jut Magyarországra a kohéziós csapokból.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hitlert és Vonát élteti a jobbikos tini

  Hitlert és Vonát élteti a jobbikos tini

  Hitlert élteti és a náci vezér után Vona Gábor a másik kedvence annak a fiatal tinédzsernek, aki a pártelnök hívására belépett a Jobbik ifjúsági szervezetébe.

 • Antiszemitizmust szül a migráció

  Antiszemitizmust szül a migráció

  A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster arról beszélt a Buildnek, hogy Németországban – főleg a migránsválság óta – erősödött az antiszemitizmus – írta a 888.

 • Kormányt buktatna az ellenzéki sajtó

  Kormányt buktatna az ellenzéki sajtó

  Lemondóan, szerencsétlennek nevezve beszélt a hazai ellenzéki pártokról Lengyel László. A “királycsináló” szerint nem képesek leváltani a Fideszt, így most már már az ellenzéki médiának kell összefognia a kormány ellen.