EUR: 307,71 Ft
CHF: 267,16 Ft
2017. október 14., szombat
Helén

Belföld

Jól számláz Brüsszelnek Magyarország

Tavaly év végével hivatalosan is lezárult a még 2007-ben elrajtoló uniós ciklus, új költségeket már nem lehet elszámolni Brüsszel kontójára. A bent ragadt pénzeket bukhatják a tagállamok, Magyarország viszont jól áll ezen a fronton. Megnéztük, hogy mennyi az annyi a kohéziós pénzek körül.

euro, pénz, papírpénz (Profimedia)

A lé a tét (Fotó: Profimedia)

Valamivel több mint 22 milliárd euró magyarországi kifizetésére bólintott rá az Európai Unió 2015 decemberéig – erről az Európai Bizottság adott tájékoztatást a Lokál érdeklődésére. A mintegy hétezer milliárd forintnak megfelelő összeget a Európai Szociális, az Európai Regionális Fejlesztési, illetve a Kohéziós Alapból finanszírozták a 2007–2013-as uniós költségvetés keretén belül. A ciklus ugyan 2015. december 31-ével lezárult, a tagállamok pénzlehívásait egészen 2017. március végéig hagyja jóvá Brüsszel. Mindez azt jelenti, hogy új projektek számláit már nem fogadják be, de az eddigi források felhasználását több mint egy évig még helyben hagyhatja, vagy éppen szabálytalannak találhatja az uniós ellenőrzés.

A tét tehát nem kicsi, hiszen akár jelentős összegű számlák is fennakadhatnak a rostán. Ebben az esetben jó néhány tagország tetemes pénzekről mondhat le. Ilyen lehet például Románia, ahol egyelőre durván hatmilliárd euró (1900 milliárd forint) lóg a levegőben az előzetesen odaítélt támogatásból, de Olaszországnak sem kell a szomszédba mennie némi pironkodásért: úgy fest, hogy a taljánok 28 milliárd euró helyett csupán 22 milliárd euró mellé találtak megfelelő bizonylatokat hat év alatt. Az esetlegesen brüsszeli jóváhagyást nem kapó projekteket az országok saját zsebből kénytelenek finanszírozni.

Magyarország egészen jól áll ebben az összevetésben, és a 25 milliárd eurójából tavaly decemberig jóváírt 22 milliárddal a legjobban teljesítő uniós államok listáján az első harmadban helyezkedik el. Mivel a benyújtott számlák befogadása jelenleg is folyamatos, ez az eltérés tovább olvadhat a jövőben. A következő, 2020-ig tartó uniós büdzsében 21,6 milliárd euró jut Magyarországra a kohéziós csapokból.

Kapcsolódó Cikkek

 • Aknavető gránátot találtak egy miskolci lakásban

  Aknavető gránátot találtak egy miskolci lakásban

  Előzetes letartóztatásba helyeztek egy miskolci férfit, akinek a lakásában a rendőrök működőképes aknavető gránátot és lőfegyvert találtak – közölte a Miskolci Törvényszék pénteken az MTI-vel.

 • Élelmiszer-minőség : nem szabad becsapni a fogyasztókat

  Élelmiszer-minőség : nem szabad becsapni a fogyasztókat

  Nem szabad megkülönböztetni a vásárlókat, becsapni a fogyasztókat; felháborító, hogy azonos márkanév alatt máig eltérő termékek kerülnek forgalomba Európában – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken a pozsonyi várban, ahol uniós találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfői, illetve az összes uniós tagország képviselői és szakpolitikusok részvételével.

 • Farkasházy a földbe döngölte Botkát

  Farkasházy a földbe döngölte Botkát

  Tréfás, vagy inkább tragikomikus írással jelentkezett közösségi oldalán Farkasházy Tivadar. A humorista, aki az elmúlt évtizedekben sikerrel rendezett meg jó néhány szárszói találkozót, most Botka Lászlót tűzte tolla hegyére.