EUR: 312,96 Ft
CHF: 261,31 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Egyéb XVII.kerület

Jutta, a rákoshegyi zene védőszentje

Ezer szállal kötődik Rákoshegyhez Bokor Jutta operaénekes. Rákosmente díszpolgára ugyan munkája miatt beköltözött a belvárosba, de ha szóba kerül, mindig XVII. kerületinek vallja magát. Hamarabb ismerkedett meg a kottával, mint a betűkkel.

– Svédországban a helyiek védőszentje Jutta, úgy, mint nálunk Szent Margit vagy Szent Erzsébet. Nagyapám kint tanított, és innen ered, hogy anyukám húga, a keresztanyám kapta először ezt a nevet, majd én is örököltem – árulta el lapunknak Bokor Jutta operaénekes, a kerület díszpolgára, honnan is ered a különleges névválasztás. Az anyai nagyszülők 1949-ben költöztek Rákoshegyre, az énekesnő édesapja körzeti orvos volt a kerületben, édesanyja fővédőnőként és a mostani Vigyázó Sándor Művelődési Ház igazgatóhelyetteseként is dolgozott.


Bokor Jutta a színpadon

Bokor Jutta a színpadon

– Gyerekkorom délutánjait hol egyikük, hol másikuk munkahelyén töltöttem, a napközit nem szerettem. Sokszor értünk haza hajnalban az időbeosztásuk miatt.

Jutta később férjével a Zeneakadémia mellé költözött, és a mai napig ott lakik.


– Rákoshegyinek számítok, XVII. kerületinek vallom magam, és a Bartók Zeneház kuratóriumi elnökeként most is itt tevékenykedek. Az igazán aktív évek alatt viszont muszáj volt ott maradnom a belvárosban.

Az operaénekes úgy érzi, gyerekkora óta része volt a zene, úgy is fogalmazott a beszélgetés során, hogy ez az élete.

– Hatévesen kijelentettem, operaénekes leszek. Zeneművelő nagyszüleim voltak, és már az óvodában kiderült, van hozzá érzékem. Írni még nem tudtam, de kottát olvasni már igen. A mai napig mindennap énekelek, gyakorolok, sőt, most már tanítok is. Mindig fontos volt számomra, hogy oktassak. Sokszor még többet is kapok tőlük, mint amit én adhatok nekik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.

 • Éremeső a fehérváriaknak

  Éremeső a fehérváriaknak

  Kovács Sarolta nyerte a nők versenyét az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI SE győzött. De a fehérvári sikernek itt nincs vége.