EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Egyéb XVII.kerület

Jutta, a rákoshegyi zene védőszentje

Ezer szállal kötődik Rákoshegyhez Bokor Jutta operaénekes. Rákosmente díszpolgára ugyan munkája miatt beköltözött a belvárosba, de ha szóba kerül, mindig XVII. kerületinek vallja magát. Hamarabb ismerkedett meg a kottával, mint a betűkkel.

– Svédországban a helyiek védőszentje Jutta, úgy, mint nálunk Szent Margit vagy Szent Erzsébet. Nagyapám kint tanított, és innen ered, hogy anyukám húga, a keresztanyám kapta először ezt a nevet, majd én is örököltem – árulta el lapunknak Bokor Jutta operaénekes, a kerület díszpolgára, honnan is ered a különleges névválasztás. Az anyai nagyszülők 1949-ben költöztek Rákoshegyre, az énekesnő édesapja körzeti orvos volt a kerületben, édesanyja fővédőnőként és a mostani Vigyázó Sándor Művelődési Ház igazgatóhelyetteseként is dolgozott.

Bokor Jutta a színpadon

Bokor Jutta a színpadon

– Gyerekkorom délutánjait hol egyikük, hol másikuk munkahelyén töltöttem, a napközit nem szerettem. Sokszor értünk haza hajnalban az időbeosztásuk miatt.

Jutta később férjével a Zeneakadémia mellé költözött, és a mai napig ott lakik.

– Rákoshegyinek számítok, XVII. kerületinek vallom magam, és a Bartók Zeneház kuratóriumi elnökeként most is itt tevékenykedek. Az igazán aktív évek alatt viszont muszáj volt ott maradnom a belvárosban.

Az operaénekes úgy érzi, gyerekkora óta része volt a zene, úgy is fogalmazott a beszélgetés során, hogy ez az élete.

– Hatévesen kijelentettem, operaénekes leszek. Zeneművelő nagyszüleim voltak, és már az óvodában kiderült, van hozzá érzékem. Írni még nem tudtam, de kottát olvasni már igen. A mai napig mindennap énekelek, gyakorolok, sőt, most már tanítok is. Mindig fontos volt számomra, hogy oktassak. Sokszor még többet is kapok tőlük, mint amit én adhatok nekik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.