2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Sport

Két világ- és hét Európa-bajnok bokszoló a Bocskai Emlékversenyen

A Bocskai emlékverseny hagyományosan az év első megmérettetései közé tartozik, ezúttal is megelőzi a versenynaptárban a legfontosabb eseményeket. A ma délután kezdődő verseny – melyet immár 60. alkalommal rendeznek meg –  méltó lesz a hagyományokhoz, és a jubileumi eseményen az Oláh Gábor utcában a debreceni közönség sokkal erősebb mezőnyt láthat, mint egy évvel korábban.

bacskaibalazs

Bacskai Balázs (pirosban) a magyar bajnoki cím megszerzése után a Bocskai Emlékversenyen is esélyes a végső győzelemre (fotó: Kozma János)

Négy kontinens huszonkilenc országából 168 versenyző – köztük 27 magyar – áll szorítók közé az elkövetkezendő három napban, így az esemény lényegében egy mini világbajnoksággal ér fel. Azerbajdzsán klasszisai, Mahammadraszul Medzsidov, és a korábban orosz színekben versenyző Albert Szelimov is elutaznak Debrecenbe, személyükben két világbajnokot tisztelhetünk, előbbi ráadásul kétszer is elhódította ezt a címet.


A mezőny erősségére jellemző, hogy a 2015-ös bakui Európa Játékok tíz férfi győztese közül hat részt vesz a Bocskain, a tavalyi szamokovi Európa-bajnokságról pedig két aranyérmes érkezik Debrecenbe. A korábbi győztesekkel együtt összesen hét Európa-bajnok lesz ott a mezőnyben, két ifjúsági olimpiai bajnok, de felnőtt olimpiai érmes is lesz a mezőnyben négy, valamint Ázsia Játékok-, Afrika Játékok-, és Pánamerikai Játékok-győztes is.

A magyar válogatott hagyományosan egy kubai edzőtáborozással melegített a hazai Bocskai emlékversenyre, amely a tavalyi tapasztalatokhoz képest szakmailag sokkal eredményesebbnek bizonyult. Válogatottunk a karibi országban minőségi ellenfelekkel szemben készülhetett a roppant fontos esztendőre. A magyar válogatott legjobbjai, így Harcsa Zoltán, Bacskai Balázs, Gálos Roland, Varga Miklós, Csóka Nándor és Bernáth István mindannyian ott lesznek sok fiatallal együtt a debreceni rajtnál, míg a kétszeres Vb-bronzérmes rutinos Káté Gyula visszatér a versenyre.

A tizennégy címvédő közül négyen szerepelnek az idei Bocskain is: Gálos Roland, Varga Miklós, és Bernáth István mellett az angol Joshua Buatsi pályázhat a végső sikerre, és az újabb trófeára.  Ráadásul az olimpia fontossága miatt több nemzet a legjobbjaival érkezik az emlékversenyre, hiszen a felkészülési szempontból idén tökéletes időpontban szerepel a versenynaptárban.


A Magyar Ökölvívó Szakszövetség tájékoztatása szerint ennek köszönhetően Európa egyik legrangosabb nemzetközi eseményévé nőtte ki magát a Bocskai emlékverseny, amelyen az elmúlt években a londoni olimpiai bajnokok közül öten – a kínai Cou Si-ming, a kubai Robeisy Ramirez, az angol Luke Campbell, a kubai Roniel Iglesias, és a szintén angol Anthony Joshua – is szerepeltek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Huszonkét észak-koreai sportoló indul az olimpián

    Huszonkét észak-koreai sportoló indul az olimpián

    Három sportág öt versenyszámában összesen 22 észak-koreai sportoló vesz részt a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpián – jelentette be Tomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

  • Oláh Bence és Tóth Ivett is ott lesz a téli olimpián

    Oláh Bence és Tóth Ivett is ott lesz a téli olimpián

    A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnökségi tagjainak többsége szombatra elektronikus úton jóváhagyta azt a javaslatot, mely szerint a műkorcsolyázók női versenyében Tóth Ivett indulhat, míg a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi váltójának ötödik tagja Oláh Bence lesz a február 9-én rajtoló phjongcshangi téli olimpián.