EUR: 307,69 Ft
CHF: 287,30 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Tech

Kiállítással toboroznának magyar űrhajósokat

Szokol típusú szovjet űrruha MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szokol típusú szovjet űrruha
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az űrrepülés technikáját és történetének legfontosabb fejezeteit bemutató interaktív tárlat nyílt a Millenáris parkban.

A Gateway to Space kiállításon az érdeklődők az űrrepülésben használt számos felszerelés és eszköz – szkafanderek, űrrakéták, holdjáró, űrállomásmodulok – eredeti példányait és modelljeit tekinthetik meg gazdag képi és videóanyaggal kiegészítve, valamint kipróbálhatják az űrhajósok kiképzése során használt szimulátorokat is.

Utóbbiak között van az 1960-as években az első, emberi részvétellel végrehajtott amerikai űrprojekt, a Mercury program űrhajósainak kiképzéséhez használt 360 fokos giroszkóp, F–18 típusú vadászrepülőgép és az űrsikló szimulátora, valamint a súrlódásmentes környezetben való mozgás érzetével megismertető, űrsétát modellező zérógravitációs berendezés is.

A 3D karikaát ki is lehet próbálni MTI Fotó: Máthé Zoltán

A 3D karikaát ki is lehet próbálni
MTI Fotó: Máthé Zoltán

– Remélem, a kiállítás bátorítani fogja a magyar fiatalokat, hogy minél többen lépjenek Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós nyomdokaiba – mondta a tárlatot bemutató Mike Flachbart, az amerikai űr- és rakétamúzeum munkatársa.

 

A szovjet Szputnyik–1 műhold MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szovjet Szputnyik–1 műhold
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az eseményen Farkas Bertalan méltatta a gyűjtemény magyar vonatkozású szekcióját, amelyben – a Műszaki és Közlekedési Múzeum jóvoltából – a hazai űrkutatás relikviáit és olyan űrfelszereléseket lehet megtekinteni, amelyek kifejlesztése magyar szakértőkhöz kötődik. A második szekció az Egyesült Államok és a Szovjetunió által vívott űrverseny korszakába kalauzol: láthatóak többek között a két nagyhatalom űrprogramjaiban használt eredeti szkafanderek, műholdak, rakéták, valamint az űrkapszulák méretarányos és életnagyságú modelljei, emellett megtapintható egy valódi holdkőzetdarab is.

A tárlat kitér arra is, miként élnek az űrhajósok az űrben, mit esznek és isznak – az amerikai űrprogramok során még Coca-Colát is juttattak fel a legénységnek –, milyen higiéniai lehetőségek állnak rendelkezésükre. Az érdeklődők betekintést kaphatnak az űrhajózás jövőjébe is, láthatják a jelenleg is fejlesztés előtt álló Orion űrkapszula modelljét.

A Gateway to Space kiállítást március 15-ig látogathatja a közönség a Millenáris parkban, a budapesti állomás után a tárlat a Dél-afrikai Köztársaságba utazik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Együttműködő robotok

  Együttműködő robotok

  Egyre több vállalat ismeri fel, hogy hosszú távú érdeke tevékenységének fenntartható végzése. Növekvőben van azon cégek száma, amelyek tudatosan törekednek ökológiai lábnyomuk csökkentésére, a környezet értékeinek védelmére.

 • Beperelték a Twittert!

  Beperelték a Twittert!

  A 2015 novemberében Párizsban és a 2016 márciusában Brüsszelben elkövetett torcselekmények áldozatainak hozzátartozói jogi eljárást kezdeményeztek a Twitter nevű közösségi szolgáltató ellen.

 • Kaspersky: kevés internetező használ biztonságos jelszót

  Kaspersky: kevés internetező használ biztonságos jelszót

  Még mindig csak kevés internetező alkot hatékony jelszót és használja azt biztonságosan, annak ellenére, hogy majdnem minden ötödik internetező fiókját megpróbálták már feltörni a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat kutatása szerint.