2018. április 26., csütörtök
Ervin

Tech

Kiállítással toboroznának magyar űrhajósokat

Szokol típusú szovjet űrruha  MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szokol típusú szovjet űrruha
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az űrrepülés technikáját és történetének legfontosabb fejezeteit bemutató interaktív tárlat nyílt a Millenáris parkban.

A Gateway to Space kiállításon az érdeklődők az űrrepülésben használt számos felszerelés és eszköz – szkafanderek, űrrakéták, holdjáró, űrállomásmodulok – eredeti példányait és modelljeit tekinthetik meg gazdag képi és videóanyaggal kiegészítve, valamint kipróbálhatják az űrhajósok kiképzése során használt szimulátorokat is.


Utóbbiak között van az 1960-as években az első, emberi részvétellel végrehajtott amerikai űrprojekt, a Mercury program űrhajósainak kiképzéséhez használt 360 fokos giroszkóp, F–18 típusú vadászrepülőgép és az űrsikló szimulátora, valamint a súrlódásmentes környezetben való mozgás érzetével megismertető, űrsétát modellező zérógravitációs berendezés is.

A 3D karikaát ki is lehet próbálni MTI Fotó: Máthé Zoltán

A 3D karikaát ki is lehet próbálni
MTI Fotó: Máthé Zoltán

– Remélem, a kiállítás bátorítani fogja a magyar fiatalokat, hogy minél többen lépjenek Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós nyomdokaiba – mondta a tárlatot bemutató Mike Flachbart, az amerikai űr- és rakétamúzeum munkatársa.


 

A szovjet Szputnyik–1 műhold  MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szovjet Szputnyik–1 műhold
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az eseményen Farkas Bertalan méltatta a gyűjtemény magyar vonatkozású szekcióját, amelyben – a Műszaki és Közlekedési Múzeum jóvoltából – a hazai űrkutatás relikviáit és olyan űrfelszereléseket lehet megtekinteni, amelyek kifejlesztése magyar szakértőkhöz kötődik. A második szekció az Egyesült Államok és a Szovjetunió által vívott űrverseny korszakába kalauzol: láthatóak többek között a két nagyhatalom űrprogramjaiban használt eredeti szkafanderek, műholdak, rakéták, valamint az űrkapszulák méretarányos és életnagyságú modelljei, emellett megtapintható egy valódi holdkőzetdarab is.

A tárlat kitér arra is, miként élnek az űrhajósok az űrben, mit esznek és isznak – az amerikai űrprogramok során még Coca-Colát is juttattak fel a legénységnek –, milyen higiéniai lehetőségek állnak rendelkezésükre. Az érdeklődők betekintést kaphatnak az űrhajózás jövőjébe is, láthatják a jelenleg is fejlesztés előtt álló Orion űrkapszula modelljét.

A Gateway to Space kiállítást március 15-ig látogathatja a közönség a Millenáris parkban, a budapesti állomás után a tárlat a Dél-afrikai Köztársaságba utazik.

Kapcsolódó Cikkek