EUR: 312,37 Ft
CHF: 260,90 Ft
2018. április 24., kedd
György

Külföld

Kölnben 66 szexuális bűncselekmény történt a karnevál alatt

Kölnben és térségében 66 szexuális bűncselekmény miatt tettek feljelentést a karneváli szezon idején – közölte szerdán a németországi nagyváros rendőrsége.

A bejelentett szexuális bűncselekmények száma 266,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi 18-hoz képest. Az emelkedés “egy lehetséges magyarázata az áldozatok és tanúk megváltozott feljelentési hajlandósága” – áll a közleményben, amelyben kiemelték, hogy a kölni rendőrség az utóbbi hetekben több alkalommal felszólította a lakosságot, hogy minden egyes szexuális támadás miatt tegyenek feljelentést.


A bűncselekmények valamennyi típusát együttvéve csökkent az esetek száma, a karneváli utcai mulatságok hat napja alatt 2631 feljelentést tettek, ami 7,2 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 2835-höz képest.

A közlemény szerint kedvezően befolyásolta a mérleget a hatóságok együttműködésére, a rendőri jelenlét erősítésesére, a korai beavatkozásra, a kamerás megfigyelés kiterjesztésére és a leginkább látogatott karneváli helyszínek éjszakai kivilágítására épített stratégia.


A biztonsági intézkedéseket a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális támadások és rablások miatt szigorították meg. A Die Welt című lap szerdai összesítése szerint eddig 1054 büntetőfeljelentést tettek a szilveszter éjjel történtek miatt, 454 esetben szexuális bűncselekmény miatt.

A szexuális támadások és rablások többsége 23 óra és hajnali 1 óra között történt, kétharmaduk a főpályaudvaron és a főpályaudvar előtti téren. A rendőrségnél már január 1-jén 218 feljelentést tettek, a legtöbb viszont azután érkezett, hogy a sajtó január 4-től felkapta az ügyet – áll a Die Welt beszámolójában.

A rendőrség 59 feltételezett elkövetőt azonosított, köztük 25 algériai, 21 marokkói, 3 tunéziai, 3 német, 2 szíriai és egy-egy iraki, iráni, líbiai és montenegrói állampolgárt. A feltételezett elkövetők között vannak kiskorúak, menedékkérők és az országba illegálisan beutazott személyek. Egyeseknek már volt dolguk a német rendőrséggel. Eddig 13 embert helyeztek előzetes letartóztatásba, közülük 5 embert gyanúsítanak szexuális bűncselekménnyel.

Szilveszter éjszakáján a 16 német tartomány közül 12-ben történtek csoportosan elkövetett szexuális bűncselekmények és rablások, illetve nők sérelmére elkövetett, szexuális molesztálással súlyosbított rablások.

Kapcsolódó Cikkek