EUR: 307,63 Ft
CHF: 287,11 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Kölnben 66 szexuális bűncselekmény történt a karnevál alatt

Köln, 2016. február 4.
Rendőrök a kölni főpályaudvarnál a kölni karnevál kezdetén 2016. február 4-én, az ötnapos rendezvény nyitónapján. (MTI/AP/Martin Meissner)

Kölnben és térségében 66 szexuális bűncselekmény miatt tettek feljelentést a karneváli szezon idején – közölte szerdán a németországi nagyváros rendőrsége.

A bejelentett szexuális bűncselekmények száma 266,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi 18-hoz képest. Az emelkedés “egy lehetséges magyarázata az áldozatok és tanúk megváltozott feljelentési hajlandósága” – áll a közleményben, amelyben kiemelték, hogy a kölni rendőrség az utóbbi hetekben több alkalommal felszólította a lakosságot, hogy minden egyes szexuális támadás miatt tegyenek feljelentést.

A bűncselekmények valamennyi típusát együttvéve csökkent az esetek száma, a karneváli utcai mulatságok hat napja alatt 2631 feljelentést tettek, ami 7,2 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 2835-höz képest.

A közlemény szerint kedvezően befolyásolta a mérleget a hatóságok együttműködésére, a rendőri jelenlét erősítésesére, a korai beavatkozásra, a kamerás megfigyelés kiterjesztésére és a leginkább látogatott karneváli helyszínek éjszakai kivilágítására épített stratégia.

A biztonsági intézkedéseket a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális támadások és rablások miatt szigorították meg. A Die Welt című lap szerdai összesítése szerint eddig 1054 büntetőfeljelentést tettek a szilveszter éjjel történtek miatt, 454 esetben szexuális bűncselekmény miatt.

A szexuális támadások és rablások többsége 23 óra és hajnali 1 óra között történt, kétharmaduk a főpályaudvaron és a főpályaudvar előtti téren. A rendőrségnél már január 1-jén 218 feljelentést tettek, a legtöbb viszont azután érkezett, hogy a sajtó január 4-től felkapta az ügyet – áll a Die Welt beszámolójában.

A rendőrség 59 feltételezett elkövetőt azonosított, köztük 25 algériai, 21 marokkói, 3 tunéziai, 3 német, 2 szíriai és egy-egy iraki, iráni, líbiai és montenegrói állampolgárt. A feltételezett elkövetők között vannak kiskorúak, menedékkérők és az országba illegálisan beutazott személyek. Egyeseknek már volt dolguk a német rendőrséggel. Eddig 13 embert helyeztek előzetes letartóztatásba, közülük 5 embert gyanúsítanak szexuális bűncselekménnyel.

Szilveszter éjszakáján a 16 német tartomány közül 12-ben történtek csoportosan elkövetett szexuális bűncselekmények és rablások, illetve nők sérelmére elkövetett, szexuális molesztálással súlyosbított rablások.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

    A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

    Magyarország a digitális technológiák fejlesztésének regionális központjává kíván válni – hangsúlyozta vendéglátóinak Varga Mihály a kínai Sencsenben a telekommunikációs termékeket gyártó Huaweinél, és az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreamsnél (BYD) tett szerdai látogatásán.

  • Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

    Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

    A mai a “legjobb és legdemokratikusabb” Németország, amely valaha létezett, de súlyos veszélyek fenyegetik stabilitását – mondta szerdán Berlinben Joachim Gauck német szövetségi elnök az államfői munkásságát lezáró búcsúbeszédében.