EUR: 305,69 Ft
CHF: 274,18 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Különleges Oscar-díjat kapott Leonardo DiCaprio

Másfél kiló ezüstből és némi aranyból készítettek saját Oscar-szobrot az igazi Oscarra is jelölt és esélyes Leonardo DiCapriónak az amerikai színész jakutföldi rajongói.

Az adományokból készült 30 centiméteres alkotást, amelyen a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint két hétig dolgoztak “Jakutföld legjobb szobrászai és ékszerészei”, pénteken mutatták be a nyilvánosságnak.

DiCaprio mintegy 150 jakutföldi női rajongója ajánlotta fel ékszereit, hogy a már többször is jelölt, de mindeddig díjazatlan amerikai színész idén mindenképp kapjon egy Oscart, akkor is, ha A visszatérő című túlélődráma főhőseként nem ő nyeri el az amerikai filmakadémia hőn vágyott díját a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

“Nemcsak színészként tartjuk nagyra, hanem harmonikus személyiségként is, aki fontos társadalmi kérdésekkel törődik. Hálásak vagyunk neki azért is, mert A visszatérőért kapott Golden Globe-ot a kis lélekszámú őslakos népeknek ajánlotta” – mondta a szoborkészítés kezdeményezője, Tatyjana Jegorova, a térség művészeti és kulturális intézetének professzora.

A rajongók nem akarják harmadik személyre bízni a szobor eljuttatását a filmsztárhoz, ezért levélben felvették a kapcsolatot a színész jótékonysági alapjával, és várják a választ, miként adhatnák át személyesen.

A szobor azért készül ezüstből, mert ez a legnépszerűbb nemesfém a jakutok körében, szerintük a tisztaságot jelképezi és úgy tartják, hogy védelmező szerepe is van. Az ázsiai vonásokat viselő jakut “Oscar-figura” nem kardot tart a teste előtt, hanem egy barátságot és tiszta szándékokat jelképező rituális edényt, egy úgynevezett csoront, amelyben a jakutföldi őslakosok a kancatejet tartják.

DiCaprio, akinek nagyanyja orosz volt, nagyon népszerű Oroszországban. A környezetvédelem iránt elkötelezett sztár 2010-ben Vlagyimir Putyinnal is találkozott, hogy az Oroszország keleti részén élő tigrisek védelméről beszéljenek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.