2018. január 22., hétfő
Artúr, Vince

Külföld

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, csak irakiakat és szíriaiakat enged át – közölték vasárnap a görög hatóságok.

A macedón hatóságok állítólag azzal indokolták az intézkedést, hogy Szerbia ugyanezt teszi – írta az AP hírügynökség.


A görög hatóságok szerint a macedónok szombat óta korlátozzák az átjutást, átkutatják a határt átlépni akarókat, és útlevelet követelnek tőlük. Korábban elfogadták a görög rendőrség hivatalos dokumentumait arról, hogy az illetőt regisztrálták.

A macedón lépés hatására feltorlódtak a migránsok a macedón-görög határ görög oldalán. A görög rendőrség szerint 800-an várakoztak az idomeni határátkelőnél vasárnap, és további 2750-en 55 autóbuszban a közelben. A görög rendőrség arról nem adott tájékoztatást, hogy a várakozók között milyen arányban vannak az albánok.

A helyi idő szerint reggel hat órát megelőző 24 órában Macedónia csak 310 migránst engedett be az országba.

Macedónia először novemberben vezetett be korlátozást a migránsok beengedésében, attól az időponttól csak afgánokat, szíriaiakat és irakiakat engedett be az országba.

Az Európai Unió migránselosztási terve szerint csak a szíriaiak, az irakiak és az eritreaiak jogosultak arra, hogy részt vegyenek ebben a programban.

Kapcsolódó Cikkek