EUR: 309,76 Ft
CHF: 288,63 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt

Gevgelija, 2015. augusztus 13.
Az Európai Unióba igyekvő bevándorlók az egyik szerelvény ablakán át próbálnak meg feljutni egy Szerbiába induló vonatra a macedóniai Gevgelija vasútállomásán 2015. augusztus 13-án. A bevándorlók Macedónián és Szerbián keresztül akarnak Magyarországra jutni. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, csak irakiakat és szíriaiakat enged át – közölték vasárnap a görög hatóságok.

A macedón hatóságok állítólag azzal indokolták az intézkedést, hogy Szerbia ugyanezt teszi – írta az AP hírügynökség.

A görög hatóságok szerint a macedónok szombat óta korlátozzák az átjutást, átkutatják a határt átlépni akarókat, és útlevelet követelnek tőlük. Korábban elfogadták a görög rendőrség hivatalos dokumentumait arról, hogy az illetőt regisztrálták.

A macedón lépés hatására feltorlódtak a migránsok a macedón-görög határ görög oldalán. A görög rendőrség szerint 800-an várakoztak az idomeni határátkelőnél vasárnap, és további 2750-en 55 autóbuszban a közelben. A görög rendőrség arról nem adott tájékoztatást, hogy a várakozók között milyen arányban vannak az albánok.

A helyi idő szerint reggel hat órát megelőző 24 órában Macedónia csak 310 migránst engedett be az országba.

Macedónia először novemberben vezetett be korlátozást a migránsok beengedésében, attól az időponttól csak afgánokat, szíriaiakat és irakiakat engedett be az országba.

Az Európai Unió migránselosztási terve szerint csak a szíriaiak, az irakiak és az eritreaiak jogosultak arra, hogy részt vegyenek ebben a programban.

Kapcsolódó Cikkek