2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb IX.kerület X.kerület XI.kerület

Macskákkal suttogó

A hétvégén macskakiállítás volt a Lurdy Házban, amelynek aktív résztvevője volt Császár Claudia, akit a szakma már csak „cicafotósként” emleget. Claudia ugyanis olyan összhangot tud teremteni a cicákkal, hogy azok szinte pózolnak neki.

Ajsa.kedvenc

– Lett egy cicám, és nagyon hamar kiderült, hogy egész más nyelvet tudunk beszélni, mint akár a kutyáimmal vagy az emberekkel. Észrevettem, hogy érzésekkel és energiákkal kommunikálnak a macskák egymással és az emberekkel is – kezdte Császár Claudia, aki éveken keresztül fotósként dolgozott újságoknak, otthon pedig saját macskáját fotózta. – Náluk is úgy van, mint az embereknél, van, aki kamera elé termett és élvezi, van, aki nem. Ajsánál, a cicusomnál tökéletesen működik, hogy kigondolok valamit és ő végrehajtja. Nem feltétlenül szavakkal kommunikálunk, de ez olyan cicákkal is működik, akiket életemben először látok. Később elkezdtem járni macskakiállításokra fotózni, elsősorban azzal a szándékkal, hogy szerezzek magamnak egy Maine Coon cicát, de közben feltűnt, hogy nem készülnek jó macskafotók. Olyan nem volt, amiben látszódik az a plusz, ami az állat személyisége.


Császár Claudia, Macskakiállítás a Lurdy házban,  cica macska állat (Fotó: Máté Krisztián)

Császár Claudia fotómodellt csinál a macskákból (Fotó: Máté Krisztián)

Császár Claudia tehát cicafotóssá vált, a macskatartók pedig hálásak neki a gyönyörű képekért.

– Sokszor jönnek be úgy gazdák, hogy az ő macskájuk utálja, ha fényképezik őket, biztos nem fog sikerülni, a végén pedig annyi jó kép készül, hogy nem tudnak választani – mesélte büszkén a fotós. – Ha kutyát fényképezel, ahhoz kell tudni fotózni, ha cicát, ahhoz kell tudni fotózni és érezni őt.  Az igényes tenyésztőnek szüksége van olyan képekre, amelyek valóban visszaadják a cica külsejét és személyiségét. Nekem arra van adottságom, hogy meglássam a macskák személyiségét és meg is örökítsem – foglalta össze a fényképész, aki munkájával nem csupán gyönyörködtetni, nevelni is szeretne. – Fontosnak tartom a felelős állattartás népszerűsítését, megértetni az emberekkel, hogy az ivartalanításnak milyen nagy jelentősége van. Ezért is szoktam a kiállításaim, illetve az általam készített cicás naptár bevételét felajánlani egy cicamentő alapítvány javára, az ivartalanítási költségek csökkentse érdekben.


Macskakiállítás a Lurdy házban,  cica macska állat (Fotó: Máté Krisztián)

Nem könnyű olyan képet készíteni, amelyen a macska személyisége is látszik (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.