EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Külföld

Másfél hónap alatt 77 ezer menekült érkezett Görögországba

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) hétfői jelentése szerint 76 607 menekült érkezett Görögországba az év eleje és február 13. között.

A javarészt szíriai állampolgárságú bevándorlók Törökországból érkeztek a görög szigetekre.

Még a menekültáradat kezdete előtt, 2015 első két hónapjában ezzel szemben csak 4567 illegális bevándorlóról érkezett jelentés.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IMO) adatai szerint legalább 320 menekült vesztette életét az Égei-tengeren az év eleje óta. A tél folyamán kevesebben kísérelték meg a sokszor kockázatos tengeri átkelést Törökországból Görögországba.

Tavaly októberben több mint 211 ezer ember indult útnak a török partokról Görögország felé, novemberben már csak 151 ezer körüli volt ez a szám, míg decemberben alig több mint 108 ezren döntöttek az átkelés mellett.

A görög parti őrség szerint a folyamatos csökkenés a kedvezőtlen időjárásnak tudható be.

“Kíváncsiak vagyunk, mi fog történni tavasszal” – mondta a parti őrség egyik kíoszi tisztségviselője hétfőn, pár nappal a NATO embercsempészet elleni átfogó műveleteinek kezdete előtt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt Litauszki János rendező

    Meghalt Litauszki János rendező

    Életének 64. évében szombaton elhunyt Litauszki János Balázs Béla-díjas rendező, a közmédia munkatársa – közölte a család az MTI-vel.

  • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

    Magával kötött szerződést Soros egyeteme

    Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.