2018. január 16., kedd
Gusztáv

Egyéb

Meghalt az amerikai legfelsőbb bíróság egyik tagja

Elhunyt szombaton Antonin Scalia, az amerikai legfelsőbb bíróság egyik legkonzervatívabb tagja – jelentette be Texas kormányzója.

Scalia 79 éves volt. Egy texasi üdülőben találták meg holtan, miután nem ment le reggelizni. A San Antonio News-Express című lap úgy tudja, hogy a jelek szerint természetes halált halt. A főbírót 1986-ban Ronald Reagan akkori elnök nevezte ki a testületbe. Barack Obama elnök “a legőszintébb sajnálatát” fejezte ki a családnak. Scaliának kilenc gyermeke és 33 unokája született.


A főbíró halála minden bizonnyal heves vitát fog kiváltani az amerikai politikai körökben arról, hogy az idei választási évben az elnök kijelölheti-e az utódját – vélik a hírügynökségek.

A szenátus republikánus többségének a vezetője, Mitch McConnell máris kijelentette, hogy nem lehet szó a kinevezésről. “Az amerikai népnek ebben szava kell legyen. Az üres helyet nem szabad betölteni, amíg nem lesz új elnökünk” – mondta.

A szenátus demokrata csoportjának az elnöke, Harry Reid viszont kijelentette, hogy Obamának “azonnal” ki kell nevezni Scalia utódját, mert annyi fontos ügy van függőben a legfelsőbb bíróságon. “Példátlan lenne a testület történetében, ha egy hely egy évig üresen maradna” – hangsúlyozta.

Scalia pályája során kiállt a fegyvertartás szabadsága mellett. Arra szavazott, hogy az államok helyezhessék törvényen kívül az abortuszt, lehessen szorosabb kapcsolat az állam és a vallás között, és engedélyezzék a kivégzéseket. Ahhoz a bírói többséghez tartozott, amely 2000-ben a döntésével George Busht segítette az elnöki székbe.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek