EUR: 307,49 Ft
CHF: 265,79 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Belföld

Mégiscsak jó az a panel!

Jelentősen nőtt tavaly a kereslet a panellakások iránt, és az elemző szerint a növekedés idén folytatódik. De miért szeretjük azt, amit évtizedeken át szidtunk?

Magas a rezsi, rossz az ár−érték arány, ráadásul túl sokféle ember lakik egy helyen – nagyjából ez jutott eszébe az ingatlanvásárlónak a kilencvenes évek közepétől a panellakásokról. Ezekhez jött a keserű tapasztalat, hogy az egykor önkormányzati tulajdonú lakásokat különböző vagyoni helyzetű ügyfelek vásárolták meg, így a társasházi struktúrában örök vita és marakodás jellemezte a felújítás vagy éppen a közös költség emelésének tárgyalását.

A helyzet gyökeresen megváltozott. Az Otthon Centrum kiadott jelentése szerint 2015-ben 135 ezer adásvétel zajlott le a teljes ingatlanpiacon, ami 20 százalékkal több, mint az előző évben, és szembetűnő a fővárosban a panellakások árának hirtelen, mintegy 40 százalékos emelkedése.

Takarékos panelház Bartók Béla út 127-131.

Az elmúlt években több hullámban történt rezsicsökkentés, aminek következtében a panelek rezsiköltségei jelentősen mérséklődtek – magyarázta a jelenséget Soóki-Tóth Gábor, az Otton Centrum elemzési vezetője. – Továbbá számos lakótelepen ingatlankorszerűsítés, lakótelep-rehabilitáció zajlott. A korszerűsítésen átesett lakások fenntartási költségei tovább csökkentek. Ráadásul egy belvárosi társasház sokak számára nem megfizethető, a befektetői kereslet miatt pedig az ilyen jellegű lakások még drágultak is az elmúlt egy-két évben.

Ezt erősítette meg Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője is. – Az elmúlt két-három évben erősödött az áttelepülés a kisebb városokból a fővárosba – mondta. – Ez a bérleti díjakat is felnyomta, és az olyan olcsóbb ingatlanokét is, mint a panel. Ugyanakkor sokan döntöttek úgy, hogy a pénzüket az olcsón megvásárolható, de a más típusúakhoz közel azonos áron bérbe adható ingatlanokba fektetik. Ezeknek a hozama jobb, mint a téglalakásoké.

A fővárosban a vásárlók a Pók utcai, gazdagréti és a Népfürdő utcai panelek iránt érdeklődnek, a legkevésbé Káposztásmegyer és a Havanna lakótelep vonzó. Budapesten a bérleti díj 1600 forint négyzetméterenként, míg egy eladó lakást 250–350 ezer forintos négyzetméteráron értékesítenek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros nem jótékonykodott, hanem trükközött

  Soros nem jótékonykodott, hanem trükközött

  Sajtóhírek szerint Soros György amerikai milliárdos több mint 18 milliárd dollárt, azaz 4716 milliárd forintot utalt át vagyonából az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványnak(OSF).

 • 30 milliárdból újul meg a Dél-pesti Kórház

  30 milliárdból újul meg a Dél-pesti Kórház

  A következő 10 évben hatalmas mértékű, mintegy 700 milliárd forint értékű kórház- és szakrendelő-fejlesztésbe kezd a kormány az Egészséges Budapest Program keretében – mondta tegnap a fővárosi Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban tartott sajtótájékoztatón Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő.

 • Orbán Viktor beszédet mond a forradalom ünnepén

  Orbán Viktor beszédet mond a forradalom ünnepén

  Szabadságkoncerttel és egyebek mellett csodás fényfestéssel készülnek a szervezők az idei október 23-ai ünnepségre, amelyen Magyarország kormányfője, Orbán Viktor mond beszédet a Terror Háza Múzeum előtt.

 • Tovább nőtt a használt autók magánimportja

  Tovább nőtt a használt autók magánimportja

  Folytatódott a használt autók magánimportjának növekedése az év első kilenc hónapjában, annak ellenére, hogy a beáramló járművekkel kapcsolatban változatlanul sok a rossz tapasztalat – írja a magyarországi használtautó-piac egyik legjelentősebb szereplője, a Das WeltAuto az MTI-hez eljuttatott közleményében.