EUR: 308,62 Ft
CHF: 288,46 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Belföld

Mégiscsak jó az a panel!

Jelentősen nőtt tavaly a kereslet a panellakások iránt, és az elemző szerint a növekedés idén folytatódik. De miért szeretjük azt, amit évtizedeken át szidtunk?

Magas a rezsi, rossz az ár−érték arány, ráadásul túl sokféle ember lakik egy helyen – nagyjából ez jutott eszébe az ingatlanvásárlónak a kilencvenes évek közepétől a panellakásokról. Ezekhez jött a keserű tapasztalat, hogy az egykor önkormányzati tulajdonú lakásokat különböző vagyoni helyzetű ügyfelek vásárolták meg, így a társasházi struktúrában örök vita és marakodás jellemezte a felújítás vagy éppen a közös költség emelésének tárgyalását.

A helyzet gyökeresen megváltozott. Az Otthon Centrum kiadott jelentése szerint 2015-ben 135 ezer adásvétel zajlott le a teljes ingatlanpiacon, ami 20 százalékkal több, mint az előző évben, és szembetűnő a fővárosban a panellakások árának hirtelen, mintegy 40 százalékos emelkedése.

Takarékos panelház Bartók Béla út 127-131.

Az elmúlt években több hullámban történt rezsicsökkentés, aminek következtében a panelek rezsiköltségei jelentősen mérséklődtek – magyarázta a jelenséget Soóki-Tóth Gábor, az Otton Centrum elemzési vezetője. – Továbbá számos lakótelepen ingatlankorszerűsítés, lakótelep-rehabilitáció zajlott. A korszerűsítésen átesett lakások fenntartási költségei tovább csökkentek. Ráadásul egy belvárosi társasház sokak számára nem megfizethető, a befektetői kereslet miatt pedig az ilyen jellegű lakások még drágultak is az elmúlt egy-két évben.

Ezt erősítette meg Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője is. – Az elmúlt két-három évben erősödött az áttelepülés a kisebb városokból a fővárosba – mondta. – Ez a bérleti díjakat is felnyomta, és az olyan olcsóbb ingatlanokét is, mint a panel. Ugyanakkor sokan döntöttek úgy, hogy a pénzüket az olcsón megvásárolható, de a más típusúakhoz közel azonos áron bérbe adható ingatlanokba fektetik. Ezeknek a hozama jobb, mint a téglalakásoké.

A fővárosban a vásárlók a Pók utcai, gazdagréti és a Népfürdő utcai panelek iránt érdeklődnek, a legkevésbé Káposztásmegyer és a Havanna lakótelep vonzó. Budapesten a bérleti díj 1600 forint négyzetméterenként, míg egy eladó lakást 250–350 ezer forintos négyzetméteráron értékesítenek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Palkovics: nem diszkriminatív és nem az CEU ellen szól a törvényjavaslat

  Palkovics: nem diszkriminatív és nem az CEU ellen szól a törvényjavaslat

  Nem lehetetleníti el a működést, nem diszkriminatív és nem a Budapesten működő Közép-Európai Egyetem (CEU) ellen szól a felsőoktatási törvény kezdeményezett módosítása – jelentette ki az ATV csütörtök reggeli műsorában Palkovics László oktatási államtitkár, aki szerint nincs rá ok és kicsi is a veszélye annak, hogy az intézmény elhagyja Magyarországot.

 • Milliókra bírságolták a Jófogás üzemeltetőjét

  Milliókra bírságolták a Jófogás üzemeltetőjét

  Megtévesztő volt a Jófogás apróhirdetési oldal kiemelése az ingatlanhirdetéseknél, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2 millió forintra bírságolta a portált üzemeltető Schibsted Classified Media Hungary Kft.

 • Szerzők, mentorok figyelem! Pályázatot hirdet az Előretolt Helyőrség Íróakadémia

  Szerzők, mentorok figyelem! Pályázatot hirdet az Előretolt Helyőrség Íróakadémia

  A kritikusok részére kiírt pályázat keretében három mentor és öt pályakezdő, míg a költők, írók számára kiírt pályázat részeként öt mentor és 15 pályakezdő szerző részesülhet anyagi támogatásban, rendkívüli tanulási, továbbképzési lehetőségekben, műhelymunkában és korszerű önmenedzselési módszerek elsajátításában – olvasható a közleményben.