EUR: 309,04 Ft
CHF: 288,60 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Életmód

Mit kell tudni a családi adókedvezményről?

családMár a terhesség időszakában nagy segítségére lehet a párnak anyagilag a családi adókedvezmény, amit nem csak az anya igényelhet. Ha a gyermeket váró vagy nevelő szülő rendelkezik adó- és járulékköteles jövedelemmel, akkor családi adókedvezményt vehet igénybe.

Már a 91 napos magzat után is jár adókedvezmény. Ha a kismama vagy a leendő apa igazolja a terhesség (legalább 91 napos) meglétét a munkáltatójánál, beadhatja az igénylést. Folytatólagosan a szülést követően is érvényesíthető a kedvezmény, egészen addig, amíg a gyermek után családi pótlék jár. A tankötelezettség időtartama 16 év, így ez alapértelmezetten a jogosultsági felső határ, ám ha a gyerek még közoktatásban tanul, akkor 20 évre tolódik a korhatár. Amennyiben sajátos nevelési igényű gyermekről van szó, akkor még három évvel (23 évre) nő a jogosultsági korhatár.

A családi adókedvezményt nem csak az egyik szülő, nevelőszülő, gyám kérheti, hanem a házastárs is, illetve az élettárs is, ha bizonyítottan egy éve élettársi viszonyban él a jogosult féllel. Megoszthatják egymás között a kedvezményt, sőt, ha év közben válás és új házasság történik, akkor az a helyzet is előállhat, hogy egy esztendőn belül három személy veszi igénybe az adókedvezményt ugyanazon gyermek(ek) után.

A családikedvezmény-nyilatkozatban a házastársnak vagy az élettársnak és annak munkáltatójának is el kell fogadnia egy aláírás által, hogy a másik fél igénybe veszi a családi adókedvezményt és annak mértékét is. Az adókedvezmény a személyi jövedelemadóra és a járulékokra is érvényesíthető. A lényeg, hogy adóköteles jövedelem legyen. Az adókötelesség feltétele miatt a gyesre, gyetre nem érvényesíthető, ellenben csedre és gyedre igen. A NAV oldalán található családikedvezmény-kalkulátorral pontosan ki lehet számolni, mennyi kedvezmény érvényesíthető a jövedelem alapján.

 

Lényeges változás várható 2017. január 1-jétől az adóazonosító jelre vonatkozóan: jövőre a gyerek(ek) adóazonosító jelét már kötelező lesz szerepeltetni a nyilatkozaton. Mivel még sok olyan gyermek van, aki nem rendelkezik adóazonosító jellel, így annak érdekében, hogy legyen elég idő a változásra való felkészülésre, a most januártól tervezett kötelező adóazonosítójel-feltüntetést egy évvel elhalasztották.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mi kell az alkalmazottnak?

  Mi kell az alkalmazottnak?

  A munkavállalókat kevésbé érdekli az innováció vagy a csapatmunka, inkább a felelősségvállalás, az átláthatóság, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának biztosítása a csábító, amikor új munkahelyet keresnek – állapítja meg többek között a Clementine 25 nemzetközi vállalatot és 98 323 dolgozói véleményt elemző kutatása.

 • Lola és Bence párterápián

  Lola és Bence párterápián

  Az énekesnő Lola és párja, Bence szívesen múlatják az időt édes semmittevéssel azon a pár napon, amelyet a munkájuk mellett kettesben tudnak tölteni.

 • Lélekgyógyító is lehet a táskakészítés

  Lélekgyógyító is lehet a táskakészítés

  Az alkotás jót tesz a léleknek – vallja Balázs Brigitta művészetterapeuta, aki az önismereti csoportjain részt vevőknek abban segít, hogy közelebb kerüljenek a legbelső világukhoz, miközben elkészítik egyedi tervezésű táskájukat.