EUR: 307,88 Ft
CHF: 265,65 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Életmód

Mit kell tudni a családi adókedvezményről?

családMár a terhesség időszakában nagy segítségére lehet a párnak anyagilag a családi adókedvezmény, amit nem csak az anya igényelhet. Ha a gyermeket váró vagy nevelő szülő rendelkezik adó- és járulékköteles jövedelemmel, akkor családi adókedvezményt vehet igénybe.

Már a 91 napos magzat után is jár adókedvezmény. Ha a kismama vagy a leendő apa igazolja a terhesség (legalább 91 napos) meglétét a munkáltatójánál, beadhatja az igénylést. Folytatólagosan a szülést követően is érvényesíthető a kedvezmény, egészen addig, amíg a gyermek után családi pótlék jár. A tankötelezettség időtartama 16 év, így ez alapértelmezetten a jogosultsági felső határ, ám ha a gyerek még közoktatásban tanul, akkor 20 évre tolódik a korhatár. Amennyiben sajátos nevelési igényű gyermekről van szó, akkor még három évvel (23 évre) nő a jogosultsági korhatár.

A családi adókedvezményt nem csak az egyik szülő, nevelőszülő, gyám kérheti, hanem a házastárs is, illetve az élettárs is, ha bizonyítottan egy éve élettársi viszonyban él a jogosult féllel. Megoszthatják egymás között a kedvezményt, sőt, ha év közben válás és új házasság történik, akkor az a helyzet is előállhat, hogy egy esztendőn belül három személy veszi igénybe az adókedvezményt ugyanazon gyermek(ek) után.

A családikedvezmény-nyilatkozatban a házastársnak vagy az élettársnak és annak munkáltatójának is el kell fogadnia egy aláírás által, hogy a másik fél igénybe veszi a családi adókedvezményt és annak mértékét is. Az adókedvezmény a személyi jövedelemadóra és a járulékokra is érvényesíthető. A lényeg, hogy adóköteles jövedelem legyen. Az adókötelesség feltétele miatt a gyesre, gyetre nem érvényesíthető, ellenben csedre és gyedre igen. A NAV oldalán található családikedvezmény-kalkulátorral pontosan ki lehet számolni, mennyi kedvezmény érvényesíthető a jövedelem alapján.

 

Lényeges változás várható 2017. január 1-jétől az adóazonosító jelre vonatkozóan: jövőre a gyerek(ek) adóazonosító jelét már kötelező lesz szerepeltetni a nyilatkozaton. Mivel még sok olyan gyermek van, aki nem rendelkezik adóazonosító jellel, így annak érdekében, hogy legyen elég idő a változásra való felkészülésre, a most januártól tervezett kötelező adóazonosítójel-feltüntetést egy évvel elhalasztották.

Kapcsolódó Cikkek

 • Batátát az asztalra!

  Batátát az asztalra!

  Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.