2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Életmód

Mit kell tudni a családi adókedvezményről?

családMár a terhesség időszakában nagy segítségére lehet a párnak anyagilag a családi adókedvezmény, amit nem csak az anya igényelhet. Ha a gyermeket váró vagy nevelő szülő rendelkezik adó- és járulékköteles jövedelemmel, akkor családi adókedvezményt vehet igénybe.

Már a 91 napos magzat után is jár adókedvezmény. Ha a kismama vagy a leendő apa igazolja a terhesség (legalább 91 napos) meglétét a munkáltatójánál, beadhatja az igénylést. Folytatólagosan a szülést követően is érvényesíthető a kedvezmény, egészen addig, amíg a gyermek után családi pótlék jár. A tankötelezettség időtartama 16 év, így ez alapértelmezetten a jogosultsági felső határ, ám ha a gyerek még közoktatásban tanul, akkor 20 évre tolódik a korhatár. Amennyiben sajátos nevelési igényű gyermekről van szó, akkor még három évvel (23 évre) nő a jogosultsági korhatár.


A családi adókedvezményt nem csak az egyik szülő, nevelőszülő, gyám kérheti, hanem a házastárs is, illetve az élettárs is, ha bizonyítottan egy éve élettársi viszonyban él a jogosult féllel. Megoszthatják egymás között a kedvezményt, sőt, ha év közben válás és új házasság történik, akkor az a helyzet is előállhat, hogy egy esztendőn belül három személy veszi igénybe az adókedvezményt ugyanazon gyermek(ek) után.

A családikedvezmény-nyilatkozatban a házastársnak vagy az élettársnak és annak munkáltatójának is el kell fogadnia egy aláírás által, hogy a másik fél igénybe veszi a családi adókedvezményt és annak mértékét is. Az adókedvezmény a személyi jövedelemadóra és a járulékokra is érvényesíthető. A lényeg, hogy adóköteles jövedelem legyen. Az adókötelesség feltétele miatt a gyesre, gyetre nem érvényesíthető, ellenben csedre és gyedre igen. A NAV oldalán található családikedvezmény-kalkulátorral pontosan ki lehet számolni, mennyi kedvezmény érvényesíthető a jövedelem alapján.


 

Lényeges változás várható 2017. január 1-jétől az adóazonosító jelre vonatkozóan: jövőre a gyerek(ek) adóazonosító jelét már kötelező lesz szerepeltetni a nyilatkozaton. Mivel még sok olyan gyermek van, aki nem rendelkezik adóazonosító jellel, így annak érdekében, hogy legyen elég idő a változásra való felkészülésre, a most januártól tervezett kötelező adóazonosítójel-feltüntetést egy évvel elhalasztották.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szuperkórház épül Dobogón

    Szuperkórház épül Dobogón

    A Dél-budai Centrum nem is annyira kórház, sokkal inkább egy egészségpláza lesz, ahol még a gyógyszert is robotok juttatják el az osztályokra.

  • Ne aludj sminkben!

    Ne aludj sminkben!

    Mi történik, ha egy hosszú éjszaka után sminkben fekszünk le aludni? A szakemberek szerint ez a legrosszabb, amit a bőrünkkel teszünk: beindítja a ráncosodást, hiszen lebontja a természetes kollagént, eltömíti a pórusokat, szárazzá, repedezetté válik a bőr.