2018. április 27., péntek
Zita

Külföld

Moszkva határozottan elutasítja Merkel és Erdogan vádjait

Moszkva határozottan elutasította kedden a német kancellár és a török államfő vádjait, amelyek szerint az orosz légicsapások Szíriában sok civil áldozatot követelnek, és Oroszország megszállva tartja a közel-keleti ország egy részét.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő keddi moszkvai sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár előző napi ankarai nyilatkozatára reagált, illetve Recep Tayyip Erdogan török államfő interjújára, amelyet a Bloomberg hírügynökség közölt.


Peszkov leszögezte: nincsenek bizonyítékok, amelyek alátámasztanák a német kancellár azon kijelentését, hogy civil áldozatokat szednek az orosz légicsapások Szíriában. A nemzetközi jog szempontjából pedig helytelen és abszurd Erdogan kijelentése arról, hogy Oroszország megszállva tartja Szíria egy részét – mondta a szóvivő.

Hozzátette, két-három évvel ezelőtt nem lehetett hallani hasonló sajnálkozó kijelentéseket a terroristák szíriai támadásai idején, amikor ostromgyűrűbe fogták a szíriai hadsereg erőit és a törvényes hatalom képviselőit.


Peszkov ismételten arra szólított mindenkit, hogy “körültekintően és nagyon felelősségteljesen minősítsék” “az amúgy is nagyon törékeny szíriai helyzetet” és a rendezési folyamatot.

A szóvivő Erdogan vádjaira válaszolva emlékeztetett arra, hogy az orosz erők a törvényes szíriai hatalom kérésére tartózkodnak Szíriában, ezért szóba sem jöhet bármifajta orosz megszállás, amelyről a török elnök beszélt interjújában.

Peszkov említést tett az orosz-török viszonyról is, azt hangoztatva, hogy a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt évtizedekhez képest mélyponton vannak, és javításuk egyelőre nem tűnik lehetségesnek.

A török-orosz kapcsolatok a két ország szíriai szerepvállalásával kapcsolatos viták miatt romlottak meg, és mélypontra zuhantak, miután a török légvédelem november végén lelőtt egy, a szíriai légicsapásokban részt vevő orosz harci repülőgépet, azt állítva, hogy berepült a török légtérbe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan emelkedik a mobil eszközökkel bonyolított fizetések száma Kínában, miközben a személyi számítógépekről kezdeményezett fizetések visszaszorulóban vannak.

 • Betiltották az Ubert Bécsben

  Betiltották az Ubert Bécsben

  A bécsi kereskedelmi bíróság ideiglenesen megtiltotta személyszállító tevékenység folytatását az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó amerikai vállalatnak, mondván, megsérti a tisztességes verseny szabályait.

 • Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Nem lehet megtiltani a törvényhozásnak, hogy közbelépjen, ha a helyhatóságok nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a kisebbségek védelmében, ellenkező esetben a kisebbségi kérdés kizárólag helyi üggyé válna – állítja az a négy romániai alkotmánybíró, aki különvéleményt fogalmazott meg a marosvásárhelyi iskolaügyben.