EUR: 324,49 Ft
CHF: 281,48 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Külföld

Nagy bajban a Toshiba

A Toshiba japán cég az eddig vártnál is jelentősebb, a cég 140 éves történetének legnagyobb veszteségére számít a március végével záródó pénzügyi évben.

A Toshiba pénteken azt közölte, hogy becslése szerint az adózás utáni veszteség 710 milliárd jen (6 milliárd dollár) lesz. Decemberben 500 milliárd jen veszteségre számított a cég.


A közlés után a Standard & Poor’s “BB pluszról” “B pluszra” gyengítette a japán cég adósi besorolását további rontás lehetőségére utaló negatív kilátással.

A Toshiba pénteken nem változtatott bevételi előrejelzésén, azt továbbra 6,2 ezer milliárd jenre várja, ugyanakkor az éves működési veszteségre vonatkozó adatot 340 milliárd jenről 430 milliárd jenre emelte.


A társaság decemberben azt közölte, hogy a korábban bejelentett 3 ezer mellett további 7 ezer ember elbocsátásáról döntött. A leépítés a cég külföldi érdekeltségeit is érinti. Ezer irodistától válnak meg, a többieket a háztartási berendezéseket, tévékészülékeket és számítógépeket gyártó ágazatokból küldik el.

A cég új vezetése “drasztikus és mindent felölelő” szerkezeti reformok végrehajtását jelentette be annak érdekében, hogy könyvelési botránya után újra nyereségessé tegye a vállalatot.

A Toshiba tavaly júliusban jelentette be, hogy könyvvizsgálók megállapítása szerint a cég 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (1,2 milliárd dollár) túlozta el nyereségét. Fény derült továbbá arra is, hogy a vállalatirányítás működésképtelen, mivel a felsőbb vezetők irreálisan magas elvárásokat támasztottak a beosztottaik felé, amelyeket azok nem mertek megkérdőjelezni.

A botrány miatt lemondott Tanaka Hiszao, a vállalat vezérigazgatója, feladatát Muromacsi Maszasi, az igazgatótanács elnöke vette át.

Muromacsi Maszasi elmondta: több megoldást vizsgál “drasztikus, mindent felölelő” szerkezeti reformok bevezetésére. A vezérigazgató elmondása szerint nem kíván sokáig maradni mostani pozíciójában, célja az, hogy az átszervezze és növekedési pályára állítsa a vállalatot.

A Toshiba részvényára pénteken 11 százalékkal gyengült a tokiói értéktőzsdén.

Kapcsolódó Cikkek