EUR: 308,45 Ft
CHF: 288,05 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Belföld

Nem a “kényszerkvóta” az európai szolidaritás egyetlen megnyilvánulása

Nem a betelepítési “kényszerkvóta” az európai szolidaritás egyetlen megnyilvánulása – mondta Prőhle Gergely csütörtökön az N24 német hírtelevízióban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára az N24 Studio Friedman című politikai vitaműsorában kiemelte, hogy Magyarország nagyon erősen érdekelt a menekültválság közös megoldásában, és a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetet védelmező ideiglenes műszaki határzár fontos hozzájárulás az uniós szerződésekben lefektetett közös politikához és az európai értékek védelméhez.

Magyarország segíteni akar mindazokon, akik valóban háború elől menekülnek, köztük természetesen muzulmán vallású embereknek is – mondta a helyettes államtitkár, felidézve, hogy Magyarország így járt el kilencvenes években, a balkáni háborúk idején is.

Ugyanakkor a rászorulóknak helyben kell segíteni, az uniós partnerektől pedig nagyobb megértésre van szükség a betelepítési kvótákkal kapcsolatban a visegrádi országokban megfogalmazódó “civilizatórikus fenntartások” iránt – fejtette ki Prőhle Gergely.

Az úgynevezett kötelező betelepítési kvóta kérdéséről kezdeményezett népszavazásról szólva hangsúlyozta: demokratikus legitimációra van szükség, meg kell kérdezni az embereket, hogy “akarnak-e egy egészen más civilizációs összetételt, vagy nem akarnak”.

Egy országnak biztosítani kell a jogot ahhoz, hogy eldönthesse, kíván-e olyan bűncselekmény-sorozatot, amilyen szilveszterkor történt Kölnben – tette hozzá.

A műsor másik vendége, Norbert Spinrath, a CDU/CSU jobboldali pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti (Bundestag-) képviselője, az SPD-frakció Európa-politikai szóvivője egyebek között kifejtette, hogy tisztességes lépés a nép véleményének kikérése, de meg kell találni az erre alkalmas kérdést, és kerülni kell az olyan “kérdésfeltevést, amely előre sugall egy bizonyos eredményt”.

Hozzátette: aki “Európához akar tartozni, annak Európa egészét kell akarnia”, és nem teheti meg, hogy csak “kimazsolázza” mindazt, ami kedvére való.

Ezzel kapcsolatban Prőhle Gergely megjegyezte, hogy az európai egység eszméje nem egyenlő a “muzulmán bevándorlással”, ami pedig az uniós tagságból származó előnyöket illeti, Magyarország a német tőkét és termékeket is beengedte “korlátlan mértékben”, úgyhogy “nem vethetünk semmit egymás szemére”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pontok az emlékekben

  Pontok az emlékekben

  Joggal mondta Tegzes Lászlóné a hódmezővásárhelyi Emlékpontban a kiállítás megnyitóján, hogy „Bibó István munkásságát mind a jobb-, mind a baloldali politikai gondolkodók elismerik”.

 • Tizennégy év után lett vége a Kulcsár-ügynek

  Tizennégy év után lett vége a Kulcsár-ügynek

  Többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a 2003-ban kipattant brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát szerdán a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa.

 • Fókuszban a Kárpát-medence gazdasága

  Fókuszban a Kárpát-medence gazdasága

  Óriási szakmai érdeklődés kísérte a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) szervezésében március 16-17. között Hajdúszoboszlón megvalósult Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítást.