EUR: 308,10 Ft
CHF: 284,55 Ft
2016. október 24., hétfő
Salamon

Belföld

Nem a “kényszerkvóta” az európai szolidaritás egyetlen megnyilvánulása

Zákány, 2015. szeptember 24.
A horvát-magyar zöldhatáron érkezett migránsok gyalogolnak rendőri felügyelet mellett a gyékényesi vasútállomáson, Zákányban 2015. szeptember 24-én. Az illegális bevándorlók a horvátországi Botovóra vonattal érkeztek.
MTI Fotó: Varga György

Nem a betelepítési “kényszerkvóta” az európai szolidaritás egyetlen megnyilvánulása – mondta Prőhle Gergely csütörtökön az N24 német hírtelevízióban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára az N24 Studio Friedman című politikai vitaműsorában kiemelte, hogy Magyarország nagyon erősen érdekelt a menekültválság közös megoldásában, és a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetet védelmező ideiglenes műszaki határzár fontos hozzájárulás az uniós szerződésekben lefektetett közös politikához és az európai értékek védelméhez.

Magyarország segíteni akar mindazokon, akik valóban háború elől menekülnek, köztük természetesen muzulmán vallású embereknek is – mondta a helyettes államtitkár, felidézve, hogy Magyarország így járt el kilencvenes években, a balkáni háborúk idején is.

Ugyanakkor a rászorulóknak helyben kell segíteni, az uniós partnerektől pedig nagyobb megértésre van szükség a betelepítési kvótákkal kapcsolatban a visegrádi országokban megfogalmazódó “civilizatórikus fenntartások” iránt – fejtette ki Prőhle Gergely.

Az úgynevezett kötelező betelepítési kvóta kérdéséről kezdeményezett népszavazásról szólva hangsúlyozta: demokratikus legitimációra van szükség, meg kell kérdezni az embereket, hogy “akarnak-e egy egészen más civilizációs összetételt, vagy nem akarnak”.

Egy országnak biztosítani kell a jogot ahhoz, hogy eldönthesse, kíván-e olyan bűncselekmény-sorozatot, amilyen szilveszterkor történt Kölnben – tette hozzá.

A műsor másik vendége, Norbert Spinrath, a CDU/CSU jobboldali pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti (Bundestag-) képviselője, az SPD-frakció Európa-politikai szóvivője egyebek között kifejtette, hogy tisztességes lépés a nép véleményének kikérése, de meg kell találni az erre alkalmas kérdést, és kerülni kell az olyan “kérdésfeltevést, amely előre sugall egy bizonyos eredményt”.

Hozzátette: aki “Európához akar tartozni, annak Európa egészét kell akarnia”, és nem teheti meg, hogy csak “kimazsolázza” mindazt, ami kedvére való.

Ezzel kapcsolatban Prőhle Gergely megjegyezte, hogy az európai egység eszméje nem egyenlő a “muzulmán bevándorlással”, ami pedig az uniós tagságból származó előnyöket illeti, Magyarország a német tőkét és termékeket is beengedte “korlátlan mértékben”, úgyhogy “nem vethetünk semmit egymás szemére”.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jön a legolcsóbb internetcsomag

    Jön a legolcsóbb internetcsomag

    Minden magyarországi szolgáltató kínálatában elérhető lesz 2017. január 1-jétől a Digitális Jólét Alapcsomag – írta a hétfői Világgazdaság a Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos által vezetett Digitális Jólét Program titkárságának tájékoztatására hivatkozva.

  • Lesz tavasz! 20 fokos meleg lesz a héten!

    Lesz tavasz! 20 fokos meleg lesz a héten!

    A következő napokban általában borús, felhős lesz az ég, néhol esőre is készülni kell, de enyhe lesz az időjárás, több helyen 20 Celsius-fok körül alakulhatnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.