EUR: 313,22 Ft
CHF: 261,78 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Extra

Nick Nolte 75 éves

Február 8-án lett hetvenöt éves Nick Nolte Golden Globe-díjas amerikai filmszínész.

Az omahai születésű Nolte amerikaifutballistának készült, de iskoláiból hol féktelen viselkedése, hol rossz tanulmányi eredményei miatt többször is eltanácsolták, csalásért felfüggesztett börtönbüntetést is kapott. Az egyetemről kibukva dolgozott munkásként, modellként, szerepelt vidéki színházakban és B-kategóriás filmekben. A szerencse csak egy évtizednyi küszködés után mosolygott rá, amikor harmincnégy évesen megkapta a Szegény ember, gazdag ember című tévésorozat egyik főszerepét. Alakításának jutalmaként Emmy-díjra jelölték, és komoly filmajánlatok sorát kapta, végre révbe ért.


Los Angeles, 2008. augusztus 11. Nick NOLTE amerikai színész megérkezik a Trópusi vihar (Tropic Thunder) című film bemutatójára Los Angelesben 2008. augusztus 11-én. (MTI/EPA/Paul Buck)

MTI/EPA/Paul Buck

Pályafutása során több tucat filmben szerepelt, a világ 14 országában forgatott, legtöbbször őrült és ingatag jellemeket formált meg. Első emlékezetes alakítását A mélység című kalandfilmben nyújtotta 1977-ben, a közönségsikert az Eddie Murphy pályáját elindító 48 óra című akció-vígjáték és annak folytatása, a Megint 48 óra hozta meg számára. Játszott vígjátékban (Koldusbottal Beverly Hillsben), a Martin Scorsese által rendezett A rettegés foka című thrillerben Jessica Lange volt a felesége, Juliette Lewis pedig a lánya, a Hullámok hercege című romantikus drámában Barbra Streisand oldalán nyújtott alakításáért 1991-ben első alkalommal jelölték Oscar-díjra, és megkapta az Arany Glóbuszt.

A kilencvenes években szerepelt a Sidney Lumet rendezte Hol az igazság című krimiben, a fia életéért küzdő apa történetét elmesélő Lorenzo olajában (feleségét ezúttal Susan Sarandon alakította), a Mulholland – Gyilkos negyed című thrillerben, s 1998-ban másodszor is Oscarra jelölték a Kisvárosi gyilkosság seriffjéért. Emlékezetes alakítást nyújtott Kurt Vonnegut Bajnokok reggelije című regényének feldolgozásában, Az őrület határán című parádés szereposztású háborús eposzban és a kegyetlen ruandai népirtás idején játszódó Hotel Ruanda című drámában. Feltűnt a Hulk című akciófilmben és a könnyedebb Kutyák és macskák családi vígjáték második részében is.


2011-ben harmadik alkalommal jelölték az amerikai filmakadémia legrangosabb kitüntetésére a Warrior – A végső menet című filmben nyújtott alakításáért. A gáláról ezúttal is üres kézzel távozott, hiába formált meg hitelesen egy alkoholfüggőségtől szenvedő egykori bokszolót. Ugyanabban az évben az egyik főszereplője volt a Befutó című sorozatnak, amely a lóverseny és a fogadások világába engedett bepillantást. A széria azonban egy évad után véget ért, miután a forgatások alatt három ló is elpusztult, és az állatvédők hevesen tiltakoztak a produkció ellen. 2014-ben a Gracepoint című tévésorozat több epizódjában is játszott. Tavaly játszotta el az A Walk in the Woods című dráma főszerepét, Robert Redford és Emma Thompson oldalán. A Sundance fesztiválon bemutatott alkotásban egy idősödő útikönyvszerző középiskolai barátját alakítja, akivel embert próbáló túrára indulnak az Appalache-hegységben.

Pályája során olyan szerepek kerülték el, mint Hans Solo a Csillagok háborújában – helyette Harrison Fordot választották – és Superman, akinek ruháját végül Christopher Reed öltötte magára. Francis Ford Coppola őt is számításba vette az Apokalipszis most főszerepére, de aztán Martin Sheen mellett döntött, s jelölt volt a Rambo főszerepére is, amely Sylvester Stalonne számára hozta meg a világhírt. Az elveszett frigyláda fosztogatóinak főszerepét viszont, amely végül szintén Harrison Fordnak jutott, ő utasította vissza.

Pályafutását végigkísérte küzdelme a drogokkal és az alkohollal. A kilencvenes évek elején vonult először elvonókúrára, s egy ideig úgy látszott, felhagyott szenvedélyével. 2002-ben azzal került az újságok címlapjára, hogy letartóztatták, miután bedrogozva a forgalommal szemben vezette autóját, s az igazoltatáskor a csapzott külsejű színész összefüggéstelenül beszélt a rendőröknek. Nem sokkal később egy túl zajosra sikeredett éjszakai buli miatt hívták rá a szomszédok a rendőröket, az ügyet felfüggesztett börtönnel úszta meg, de újabb elvonókúrán kellett részt vennie.

A színész többször nősült és vált el, kapcsolataiból két gyermeke született. Több nem szigorúan szakmai elismeréssel is büszkélkedhet, ezek közül vélhetően arra a legbüszkébb, hogy a People magazin ötvenévesen választotta a legszexibb férfinak. A színészek közül jó barátja az Oscar-díjas Jeff Bridges és Don Johnson.

Kapcsolódó Cikkek

 • Caramel Istentől kér erőt Szofi gyógyulásáért

  Caramel Istentől kér erőt Szofi gyógyulásáért

  Nemrég megműtötték Caramel kislányát, Szofit. A három és fél éves picinél leukémiát diagnosztizáltak, és egy úgynevezett portot kapott, amelyen keresztül hatékonyabban tudják adagolni a kemoterápiás gyógyszereket.

 • Bangó Margit: A dédunokám esküvőjéig nem halhatok meg

  Bangó Margit: A dédunokám esküvőjéig nem halhatok meg

  Bangó Margit nagyon megkönnyebbült, amikor januárban pár nap rettegés után megtudta, hogy a testében talált újabb daganat jóindulatú. A nótaénekes tizenöt évvel ezelőtt egyszer már sikeresen legyőzte a gyilkos kórt, és a Lokálnak most elárulta: dédunokája esküvőjéig és ükunokájának a születéséig még mindenképp élnie kell.

 • Válaszokat akar az elhunyt Avicii családja

  Válaszokat akar az elhunyt Avicii családja

  Az előző héten elhunyt Avicii halálának okát immár a családja próbálja kideríteni a közel-keleti Oman fővárosában. A DJ testvére, David Bergling egy szállodai szobát is kivett Maszkatban, csupán tizenöt percre attól a helyszíntől, ahol az ismert svéd zenész holttestét megtalálták.