2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Külföld

Nincs alternatívája Merkelnek?

Hiába zuhan Angela Merkel népszerűsége a menekültek befogadása miatt, nincs valódi alternatívája a német kancellárnak a politikai porondon – mondta Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője csütörtök este az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az elemző elmondta, jelenleg Németországban – amellett, hogy óriási az elégedetlenség – mégsem látnak olyan politikust vagy pártszervezetet, amely “normálisan” meg tudná oldani ezt a helyzetet.


Szerinte a német társadalom számára is egyre világosabb, hogy ilyen nagy bevándorló tömeget nem lehet integrálni.

Németországnak ugyan vannak tapasztalatai ezen a téren, viszont most nem homogén csoportról, hanem kulturális és vallási értelemben is teljesen eltérő hátterű emberekről van szó – tette hozzá.

Németországban négy és fél éves mélypontra süllyedt Angela Merkel kancellár támogatottsága, és a lakosság 81 százaléka szerint kormánya elveszítette az ellenőrzést a menekültügyi helyzet felett – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

A Die Welt című lap és az ARD országos közszolgálati televízió megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint a lakosság mindössze 18 százaléka gondolja, hogy a kormány uralja a menekülthelyzetet. Még az Angela Merkel vezette jobboldali CDU/CSU pártszövetség szavazótáborában is csupán 33 százalék gondolja úgy, hogy a kormány ellenőrzése alatt tartja a helyzetet.

Az Angela Merkel munkájával elégedettek aránya 46 százalék, ami 12 százalékpontos csökkenés az egy hónappal korábbihoz képest, és a legalacsonyabb érték 2011 augusztusa óta.

Kapcsolódó Cikkek