2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

Oktatási államtitkárság jön létre Palkovics László vezetésével

Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább, átveszi a köznevelési államtitkári feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként. Az emberi erőforrások minisztere által szombaton bejelentett intézkedést valamennyi parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki párt indokoltnak, de a közoktatás problémáinak megoldására elégtelennek minősítette, a Fidesz-frakció ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a köznevelésben a gyermekek az elsők, nem a pártok vagy az államtitkárok.

Balog Zoltán tárcavezető sajtótájékoztatóján közölte, a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülését már Palkovics László vezeti. Szólt arról is: a kormányfő, akivel a változtatásokról egyeztetett előző nap, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon.


Budapest, 2016. február 6. Palkovics László - eddigi felsőoktatási államtitkár, aki ezentúl oktatási államtitkár lesz - beszél Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j) sajtótájékoztatóján Budapesten 2016. február 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Budapest, 2016. február 6.
Palkovics László – eddigi felsőoktatási államtitkár, aki ezentúl oktatási államtitkár lesz – beszél Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j) sajtótájékoztatóján Budapesten 2016. február 6-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A miniszter kifejtette: a 2012-ben a köznevelés megújítása területén elindított folyamat első szakasza lezárult; elkészült az új nemzeti alaptanterv, és fontos eredmény az életpálya is. Az idei évet beszámítva három év alatt 234 milliárd forinttal több jut a tanárok bérezésére, mint korábban. Lezárult az a fejlesztési időszak, amely alatt 500 intézmény újult meg 120 milliárdból. A következő fejlesztési időszakban nagyrészt uniós és magyar forrásokból 210 milliárd érkezik a területre.

Balog Zoltán kitért arra is, hogy 198 tankerületben tartottak köznevelési konzultációkat és 2207 iskolával egyeztettek, számos javaslat és kritika fogalmazódott meg, ezeket megvizsgálják. A legfontosabb kérdések között a gyermekek terhelését, a tudásanyag mennyiségét, az intézményfenntartásban a pedagógusok által megnevezett szervezeti problémákat, a pedagógusok munkaterhelését és minősítését említette.


A Fidesz-frakció szerint a köznevelésben a gyermekek az elsők, nem a pártok, nem az államtitkárok és nem is “a pedagógusokra rátelepedő hergelők”. Az ellenzéki pártok nyilatkozataira reagálva azt írták: “akik ma a pedagógusokat politikai célokra használják, kormányzásuk alatt csökkentették a fizetésüket, több száz iskolát zártak be, több ezer pedagógust tettek utcára, és a liberálisok oktatásukkal lerontották a diákok teljesítményét”.

Kapcsolódó Cikkek

  • Éjfélkor jár le az szja-bevallás jóváhagyási határideje

    Éjfélkor jár le az szja-bevallás jóváhagyási határideje

    Kedd éjfélig lehet átnézni, elfogadni, kiegészíteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg a NAV honlapjáról elérhető felületen – hívta fel a figyelmet Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.