2018. április 25., szerda
Márk

Külföld

Orbán Viktor: szükség van a második védvonal létrehozására

Az Európai Unió eddigi politikája a migrációs válság kezelésében megbukott, a külső schengeni határokat nem sikerült megvédeni, ezért új, második védővonalra van szükség – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Prágában, a visegrádi országok (V4) kormányfőinek rendkívüli találkozóját követő sajtóértekezleten.

“A mi álláspontunk továbbra is az, hogy a migrációs hullámot ellenőrizni kell, le kell állítani” – fejtette ki a magyar kormányfő. Szerinte azonban Törökország és Európa közötti védvonal nem működik, a migránsáradatot nem sikerült megállítani. “Az elmúlt hónapok arról tanúskodnak, hogy ez nem sikerült, ezért logikából és a politikai felelőségből következik, hogy egy második védelmi vonalról is eszmét kell cserélnünk” – szögezte le.


“Magyarország annyit tud tenni, hogy segítséget nyújt mindazoknak, akik hajlandóak bebiztosítani a második védvonal kiépítését Magyarország határaitól délre – tette hozzá Orbán.

Úgy vélekedett, hogy a 2016-os év legfontosabb kérdése a biztonság és a migráció kérdése lesz, ezért a prágai V4-es csúcstalálkozónak ez volt a legfőbb témája.


Kifejtette: az Európa körüli országokban ma a számítások szerint 38,5 millió belső menekült él, s “ez az a tömeg, amely bármikor megindulhat Európa irányában” – jegyezte meg.

Rámutatott, hogy Ukrajna felől is hatalmas migrációs hullám fenyegeti Európát, de ezt a V4-ek megakadályozzák. “Segítséget ehhez nem kapunk, de megvédjük Európát ennek a népmozgásnak a terhétől” – mondta a miniszterelnök.

A találkozón a macedón elnök és a bolgár kormányfő is részt vett. Orbán Viktor szerint mindkét ország a migrációs válság kezelésében helytállt, ezért Magyarország támogatja Bulgária felvételét a schengeni övezetbe és Macedóniának is fel kellene ajánlani a uniós tagságot.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kijelentette: meggyőződése, hogy az Európai Uniónak több támogatást kell adnia Bulgáriának és Macedóniának saját határvédelmi intézkedéseikhez. Mint mondta, a cseh fővárosban abban is egyetértettek, hogy végre kell hajtani az Európai Unió Törökországgal kötött megállapodását, és támogatni kell Görögország erőfeszítéseit a schengeni övezet feltételeinek a betartásában.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök szerint Európa súlyos kihívásokkal és problémákkal szembesül, amelyeket józan ésszel és közös álláspontra támaszkodva kell megoldani. Európának vissza kell szereznie az ellenőrzést a migránsok áradata fölött – mondta, hozzátéve, hogy azt várja: az Európai Tanács legkésőbb a márciusi találkozóján hatékony intézkedéseket kell hoznia.

Gjorge Ivanov macedón köztársasági elnök azt hangsúlyozta, hogy a csúcstalálkozó nem Görögország vagy más ország ellen irányult A migráns válság miatt Macedóniára nehezedő teher súlyosabb, mint amit bármely más uniós tagország visel – mondta.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő szerint le kellene zárni a külső schengeni határokat és bebiztosítani, hogy a menekültek csak a legális határátkelőkön és megfelelő ellenőrzés után juthassanak az EU területére

A csúcstalálkozó résztvevői egyetértettek abban is, hogy a migrációs válságnak nincs más megoldása, mint a közös európai. A szlovák kormányfő szerint Törökország és Görögország nemigen tudja feltartani a migránsok tömegét, ezért az Európai Uniónak úgynevezett B-tervet kell kidolgoznia Bulgária és Macedónia határainak megvédésére.

“Bíznunk kell abban, hogy az EU és Törökország akcióterve működik, és szeretnénk látni görög kollégáinktól is egy szép meglepetést. De be kell vallanom, hogy meglehetősen kétkedő vagyok. Ezért is beszélünk B-tervről a macedón és a bolgár határ biztosítása érdekében” – mondta Robert Fico. Később újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy Törökországnak és Görögországnak két hónapja van arra, hogy teljesítsék vállalásaikat. Amennyiben erre nem kerül sor, a V4-ek B-terve időszerűvé válhat – tette hozzá.

A négy visegrádi ország kormányfői teljes mértékben támogatják az Európai Uniónak a külső határok hatékonyabb védelme érdekében hozott intézedéseit, beleértve a harmadik országokkal való hatékonyabb együttműködést is.

A négy visegrádi ország vezetője a hétfői prágai csúcstalálkozón a migráció témájában elfogadott nyilatkozatukban ugyanakkor megismételték a menekültek újraelosztásának tavaly elfogadott mechanizmusát illető elutasító álláspontjukat. A cseh miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy a nyilatkozatot a prágai tanácskozás mind a hat résztvevője elfogadta.

A visegrádi kormányfők a Nagy-Britannia és az EU között tervezett megállapodást illetően közös álláspontot dolgoztak ki. Részleteket azonban nem hoztak nyilvánosságra. Sobotka erről kedden tájékoztatja Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, aki néhány órás villámlátogatást tesz a cseh fővárosban.

Kapcsolódó Cikkek