EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Külföld

Összecsaptak a török biztonsági erők a kurd fegyveresekkel

Összecsaptak a török fegyveres erők a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelőivel a délkelet-törökországi Diyarbakirban, a harcokban két török katona és egy rendőr életét vesztette – közölte a török hadsereg.

A közlés szerint a felkelők tűz alá vették a biztonsági erőket, melyek három tagja súlyosan megsebesült, majd később a kórházban belehalt sebesüléseibe.

A délkeleti, főként kurdok lakta térség egyik legnagyobb városának számító Diyarbakir belvárosában, Sur történelmi körzetében a PKK hívei elbarikádozták magukat, és folyamatosan összecsapnak a török erőkkel.

A török kormány a szakadár kurd szervezetet és a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű, szíriai kurd milíciát tette felelőssé a két nappal ezelőtt, Ankarában elkövetett öngyilkos merényletért, amelyben huszonnyolcan vesztették életüket. A PKK és az YPG tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz.

Jelenleg a többnyire kurdok lakta Cizre, Idil és Silopi településeken, valamint Diyarbakir egyes részein van érvényben kijárási tilalom. A város Sur negyedének tizenöt kerületében január 27-én vezettek be kijárási tilalmat, amelyet február elején kilenc kerületben feloldottak, miután a török biztonsági erők eltávolították a PKK barikádjait és robbanószerkezeteit.

A hadsereg adatai szerint tavaly december óta a török katonák a PKK több mint kétszáz tagjával végeztek. A harcokban számos polgári lakos is életét vesztette.

Törökország délkeleti részén két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok. A kurdok autonómiájáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelése óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.