2018. április 20., péntek
Tivadar

Külföld

Rekord meleget mértek az Antarktiszon

Rekordnak számító 17,8 Celsius-fokot mért az Antarktiszon tavaly márciusban a brnói Masaryk Egyetem által működtetett cseh mérőállomás, amelynek legfrissebb, az elmúlt egy évet felölelő adatait legutóbbi expedíciójukon gyűjtötték be a szakemberek.

“Megerősíthetjük, hogy a globális klímaváltozás a bolygó egészét, így az Antarktiszt is érinti” – mondta Kamil Laska klimatológus. A levegő melegedését ugyanakkor részben ellensúlyozza, hogy valamivel több hó esik. Mindezt az bizonyítja, hogy az antarktiszi jéghegyek zsugorodásának mértéke nem olyan drasztikus, mint az az emelkedő hőmérséklet miatt várható lenne.


A melegrekord rögzítése mellett a cseh szakemberek egy eddig ismeretlen baktériumfajt is felfedeztek, amelynek a Pseudomonas gregormendeli nevet adták, a modern genetika 19. századi cseh származású megalapítója, Johann Gregor Mendel után.

A szakemberek a Current Microbiology című folyóiratban fognak beszámolni legutóbbi expedíciójukról, amely harminc napig tartott és a múlt héten ért véget. A brnói Masaryk Egyetem szakértői minden évben ellátogatnak a James Ross-szigeten lévő cseh bázisra, amelynek környékén számos automata hőmérsékletmérő-állomás működik.

A rekord meleget a több mint 500 méterrel a tengerszint fölé magasodó Davies Dome jéghegy tetején lévő állomás mérte 2015. március 23. délutánján. Egy nappal később argentin szakértők 17,5 Celsius-fokot mértek az Antarktisz egy másik területén.

Az ilyen magas levegőhőmérséklet ritka az Antarktiszon. Leggyakrabban az Antarktiszi-félszigeten fordul elő, ahol a levegő hőmérséklete a legtöbbet emelkedett az elmúlt ötven évben.

Kapcsolódó Cikkek