2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Külföld

Republikánus politikusok Donald Trump ellen

Két befolyásos republikánus politikus támadta Donald Trumpot pénteken a republikánus elnökjelölt-aspiránsok texasi, személyeskedéstől és sértegetéstől sem mentes országos tévévitája után. Péntek délelőtt viszont egy korábbi vetélytársa, Chris Christie, New Jersey állam kormányzója támogatásáról biztosította Trumpot.

Marco Rubio floridai szenátor – akit a Republikánus Párt vezetői látnának szívesen a párt elnökjelöltjeként – dallasi kampánygyűlésén pénteken így fogalmazott: “Itt az ideje, hogy leleplezzük Donald Trumpot!”. Majd a floridai politikus hozzátette: ha őt választják meg a republikánusok elnökjelöltjévé, képes lesz a párt egyesítésére, és arra, hogy “véget vessenek ennek a cirkusznak”.


Rubio a nap folyamán egy sor televíziós interjút adott, s valamennyiben élesen bírálta Trumpot. Azt fejtegette, hogy üres ígéreteivel csak becsapja az embereket. “Nem adjuk a konzervatív mozgalmat egy szélhámos kezére.

Megszólalt Mitt Romey is, aki 2012-ben volt a republikánus elnökjelölt, és alulmaradt Barack Obamával szemben. Romney a Fox-televízióban felszólította az elnökjelölt-aspiránsokat, hogy hozzák nyilvánosságra adóbevallásaikat, úgy fogalmazott: jó oka van azt hinni, hogy Donald Trump adóbevallási nyilatkozata “bombaként robbanna”.


Trump, a milliárdos ingatlanfejlesztő még nem hozta nyilvánosságra az adóbevallását, s péntek reggeli mikroblogjában sem tért ki rá.

Ugyanakkor – nem kis meglepetést keltve a politikusok és a politikai elemzők körében – Chris Christie korábbi republikánus elnökjelölt-aspiráns a támogatásáról biztosította Donald Trumpot. Trump és Christie együtt jelent meg a sajtótájékoztatón. “Sokszor szerepeltem ilyen vitaesten, s ismerem valamennyi résztvevőt, bizton állíthatom, hogy nincs felkészültebb ember, aki vezethetné Amerikát, mint Donald Trump” – fogalmazott New Jersey állam kormányzója, utalva a republikánus vitaest résztvevőire. Christie mintegy két héttel ezelőtt szállt ki a küzdelemből.

A kormányzó szerint nincs más a jelölt-aspiránsok között, aki képes lesz legyőzni Hillary Clintont, csakis Donald Trump.

Chris Christie támogatása nagy jelentőséggel bír Trump számára. Részben mert New Jersey kormányzója fajsúlyos politikus a republikánus táborban, részben pedig mert támogatását éppen a jövő heti, úgynevezett “szuperkedd” előtt nyilvánította ki. A szuperkeddi előválasztásokon, illetve jelölőgyűléseken ugyanis több mint egy tucat szövetségi államban voksolnak majd a választók.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.