2018. április 21., szombat
Konrád

Külföld

Republikánus politikusok Donald Trump ellen

Két befolyásos republikánus politikus támadta Donald Trumpot pénteken a republikánus elnökjelölt-aspiránsok texasi, személyeskedéstől és sértegetéstől sem mentes országos tévévitája után. Péntek délelőtt viszont egy korábbi vetélytársa, Chris Christie, New Jersey állam kormányzója támogatásáról biztosította Trumpot.

Marco Rubio floridai szenátor – akit a Republikánus Párt vezetői látnának szívesen a párt elnökjelöltjeként – dallasi kampánygyűlésén pénteken így fogalmazott: “Itt az ideje, hogy leleplezzük Donald Trumpot!”. Majd a floridai politikus hozzátette: ha őt választják meg a republikánusok elnökjelöltjévé, képes lesz a párt egyesítésére, és arra, hogy “véget vessenek ennek a cirkusznak”.


Rubio a nap folyamán egy sor televíziós interjút adott, s valamennyiben élesen bírálta Trumpot. Azt fejtegette, hogy üres ígéreteivel csak becsapja az embereket. “Nem adjuk a konzervatív mozgalmat egy szélhámos kezére.

Megszólalt Mitt Romey is, aki 2012-ben volt a republikánus elnökjelölt, és alulmaradt Barack Obamával szemben. Romney a Fox-televízióban felszólította az elnökjelölt-aspiránsokat, hogy hozzák nyilvánosságra adóbevallásaikat, úgy fogalmazott: jó oka van azt hinni, hogy Donald Trump adóbevallási nyilatkozata “bombaként robbanna”.


Trump, a milliárdos ingatlanfejlesztő még nem hozta nyilvánosságra az adóbevallását, s péntek reggeli mikroblogjában sem tért ki rá.

Ugyanakkor – nem kis meglepetést keltve a politikusok és a politikai elemzők körében – Chris Christie korábbi republikánus elnökjelölt-aspiráns a támogatásáról biztosította Donald Trumpot. Trump és Christie együtt jelent meg a sajtótájékoztatón. “Sokszor szerepeltem ilyen vitaesten, s ismerem valamennyi résztvevőt, bizton állíthatom, hogy nincs felkészültebb ember, aki vezethetné Amerikát, mint Donald Trump” – fogalmazott New Jersey állam kormányzója, utalva a republikánus vitaest résztvevőire. Christie mintegy két héttel ezelőtt szállt ki a küzdelemből.

A kormányzó szerint nincs más a jelölt-aspiránsok között, aki képes lesz legyőzni Hillary Clintont, csakis Donald Trump.

Chris Christie támogatása nagy jelentőséggel bír Trump számára. Részben mert New Jersey kormányzója fajsúlyos politikus a republikánus táborban, részben pedig mert támogatását éppen a jövő heti, úgynevezett “szuperkedd” előtt nyilvánította ki. A szuperkeddi előválasztásokon, illetve jelölőgyűléseken ugyanis több mint egy tucat szövetségi államban voksolnak majd a választók.

Kapcsolódó Cikkek