EUR: 312,74 Ft
CHF: 262,03 Ft
2018. április 24., kedd
György

Külföld

Robert Ficoék szerint Görögország kudarcot vallott

Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök vasárnap egyaránt úgy vélekedett, hogy a schengeni határok védelmét illetően Görögország teljes kudarcot vallott, ezért szerintük fontos, hogy a V4-ek segítsenek Bulgáriának és Macedóniának megvédeni saját határaikat a migránsok áradatától.

Mindketten külön-külön arra a hírre reagáltak, amely szerint Németországot állítólag nyugtalanítja az a téma, amely a négy visegrádi ország, valamint Macedónia és Bulgária vezetőinek hétfői prágai csúcstalálkozóján kerül terítékre.


A négy visegrádi ország kormányfői – Bohuslav Sobotka (cseh), Beata Szydlo (lengyel), Orbán Viktor (magyar), Robert Fico (szlovák) – és a meghívott vendégek a rendkívüli visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozón a tervek szerint megvitatják a schengeni határok védelmének a megerősítésével kapcsolatos kérdéseket, illetve tárgyalnak egy tartalék védővonal kialakításának a lehetőségéről Bulgária és Macedónia déli határain.

Sobotka a Reutersnek adott nyilatkozatában megerősítette: a közép-európai országok készek segíteni ezeknek az országoknak, hogy lezárják határaikat Görögországgal, így megfékezhetik a migránsok tömeges áramlását. A cseh kormányfő kifejtette: az Európai Unió és Törökország között a migrációs áradat megfékezéséről kötött megállapodások nem hozták meg a kielégítő eredményt, e probléma rendezése terén kifutottak az időből.


A cseh miniszterelnök már korábban közölte, amennyiben az Európai Tanács februári üléséig nem fog működni a török-görög határ védelme, a visegrádi országok egy B-tervvel állnak elő, amely megerősítené Macedónia és Bulgária határainak védelmét.

Robert Fico a TA3 televíziónak adott nyilatkozatában elsősorban a menekültkvóták ellen emelte fel szavát. Szlovákia egyetlen migránst sem fog “diktátum alapján” befogadni területére. “Nincs szükségünk különféle vallással és kultúrával rendelkezők gettóira” – szögezte le, hozzáfűzve, hogy nem lehet őket normális módon integrálni, és ugyanolyan problémákat fognak okozni, mint amilyeneket Németországban és Brüsszelben.

A visegrádi országok elégedetlenek azzal, ahogy Törökország és Görögország a migrációs válságot kezeli. A törökök ráadásul hárommilliárd euró értékű uniós segélyre is ígéretet kaptak, ha csökkentik a menekültek áradatát. A V4-ek szerint azonban Ankara eddig nem teljesítette kötelezettségeit, így aktuálissá válhat a B-terv.

Az EU-vezetők csúcstalálkozóját a V4-ek kormányfői találkozója után három nappal tartják.

Bert Koenders, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia külügyminisztere vasárnap bírálta azt, hogy Ausztria korábban arra szólította fel Macedóniát, szükség esetén készüljön fel görögországi határa teljes lezárására. A Szkopjében tartózkodó Koenders úgy vélte, a határ lezárásánál sokkal fontosabb a “hatékony ellenőrzés”. A holland diplomácia vezetője azt mondta, az érintett EU-tagállamoknak együtt kellene működniük. Hozzátette, Amszterdam Ausztriával, Macedóniával és Görögországgal közösen dolgozik egy “hatékony megoldáson”, hogy elkerüljék az egyoldalú intézkedéseket. Koenders úgy vélte, elkerülhető a dominóeffektus és egy ellenőrizhetetlen helyzet kialakulása is.

Közel kétezren gyűltek össze vasárnap délután a görögországi Kósz szigetén, hogy ismét tiltakozásukat fejezzék ki az Európai Unió által elvárt, menekülteket fogadó regisztrációs központ (úgynevezett hot spot) építése ellen.

A görög kormány az Európai Unió nyomására egy hete vasárnap tett ígéretet arra, hogy február 15-re hot spotokat létesít a török partok közelében fekvő öt szigeten, hogy szorosabb ellenőrzés alá tudják vonni a török-görög tengeri határon át Európába irányuló migránsáradatot. Az athéni kormány azután szánta el magát erre a lépésre, miután felvetődött, hogy ki kellene zárni az országot a schengeni térségből.

Lézvosz (Leszbosz), Híosz, Számosz és Lérosz lakossága elfogadta ezt az intézkedést, de Kósz hatóságai kezdettől fogva elutasították, attól tartva, hogy a migránsok hosszú távú jelenléte súlyosan visszaveti a helyiek legfőbb megélhetési forrásának számító idegenforgalmat.

Az AFP francia hírügynökség vasárnapi elemzésében arról írt, hogy a döntő fontosságú uniós csúcstalálkozó előtt egyre kevésbé valószínű, hogy Angela Merkel német kancellár rá tudja venni Európát, hogy azonosuljon a menekültek befogadásának politikájával. Az írás szerzője rámutat: Franciaország “elengedte” Merkelt, Kelet-Európa országai pedig egyenesen szembe mennek vele, emellett pedig otthon is csökken a népszerűsége, s egyre nő az ellenállás azzal a politikával szemben, amely miatt tavaly egymillió menedékkérő érkezett az országba. “Az európai vezetők február 18-19-i csúcstalálkozója előtt ugyanakkor kevés a szövetségese” – mutat rá a lap, felidézve, hogy Merkel európai megoldást ígért a németeknek az menekültáradat csökkentése érdekében, amin a kötelező befogadási kvótákat érti.

Manuel Valls francia miniszterelnök a minap a müncheni biztonságpolitikai konferencián beszélt arról, hogy Európa nem tud több menekültet fogadni, s Párizs nem támogatja a kötelező elosztási mechanizmust. Míg Kelet-Európában szinte egyhangú Merkel politikájának elutasítása.

Konszenzus hiányában Merkel pénteken jelezte: önkéntes országok csoportja oszthatja szét egymás között a menekülteket, ha cserébe Törökország fellép az illegális migrációval szemben. Arról Merkel egyelőre nem beszélt, hogy mely országok jelentkeznek önként, hogy befogadják a migránsokat, ám vezetőik Brüsszelben tanácskoznak majd a török vezetéssel.

Kapcsolódó Cikkek