2018. június 22., péntek
Paulina

Egyéb II.kerület XI.kerület XII.kerület

Sarolta, a mentőkutyás tűzoltók parancsnoka

Leczki Sarolta c. főtörzszászlós egy öt és fél éves kisfiú édesanyja, családjával kertes házban él, otthon a kutyák kint és bent is laknak és naponta járnak vele dolgozni, majd haza.

Kutyás tűzoltómentők (Fotó: Keresztesi Balázs)

Oláh Zsolt c. főtörzsőrmester, a mentőkutyás szolgálat tagja

– A sors hozta úgy, hogy 21 éves koromban az addigi hobbim (kilencéves korom óta versenyzem, dolgozom kutyával) lett a munkám, az addigi munkám (fotózás, írás) pedig a hobbim – tudtuk meg a parancsnok asszonytól, aki 2000 óta, 16 éve hivatásos tűzoltó, a szolgálat szervezésére és vezetésére, a kollégák és kutyáik oktatására került a tűzoltósághoz. Leczki Sarolta 2007-ben megnyerte a mentőkutyák világbajnokságát Kuba nevű malinois-jával romkutatásból, számos nemzetközi versenyeredménye van, három alkalommal vett részt földrengés utáni személykeresésben Törökországban, Pakisztánban és Indonéziában.


Mentőkutya Leczki2

Leczki Sarolta munka közben

– Tizenhárom kutyám van, mindegyik dolgozik, illetve vannak köztük már nyugdíjasok is. Kuba kutyám tavaly halt meg 15 évesen, Casper foxim, aki szintén vizsgázott mentőkutya és aktív terápiás kutya volt, most 13 és fél éves, Merlin borderem, aki a Barátok köztben is szerepelt, most tízéves.

A Mentőkutyás Szolgálat egy a célnak megfelelően átalakított kisbusszal jár, amelyben kutyaszállító bokszok és speciális felszerelések vannak. Feladataik közé tartozik az épületomlásban, robbanás után és erdőben eltűnt vagy elhunyt személyek keresése.


– Amikor a tűzvizsgáló kolléga úgy ítéli meg, hogy szándékos tűzokozás, gyújtogatás történt, akkor a mintavétel helyét pontosítja a kutya úgynevezett passzív jelzéssel: az orrával mutatja. Nem kaparhat, nem ugrálhat, mert tönkreteszi a helyszínt. A lehetséges legintenzívebb szagforrást keressük, ebben segít a kutya – számolt be Leczki Sarolta.

A kutyás tűzoltókra az állatmentésben is számíthatunk. Mentenek kerítésbe szorult kukázó kutyát, kútba, munkagödörbe, rakpartra lezuhant állatot, amelyhez speciális alpin hámot és szájkosárkészletet használnak, mind a sérült, bajba került kutya, mind a maguk védelmében.

Mentőkutya2

Singer a romok között is eredményesen kutat

– Elsősorban labradorokkal és malinois-kkal (belga juhászkutyákkal) dolgozunk, de van a szolgálatnál drótszőrű foxterrier és német juhászkutya is. Benti állandó személykereső kutyánk Singer, a csokoládészínű labrador retriever, a tűzvizsgálati területről Szikra most ment nyugdíjba, az ő utódja Kabos, aki már önállóan dolgozik. Mind a kettő drótszőrű magyar vizsla. Ők fixen bent élnek, de minden kollégával van saját bejárós kutya.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.