2017. december 10., vasárnap
Judit

Egyéb II.kerület XI.kerület XII.kerület

Sarolta, a mentőkutyás tűzoltók parancsnoka

Leczki Sarolta c. főtörzszászlós egy öt és fél éves kisfiú édesanyja, családjával kertes házban él, otthon a kutyák kint és bent is laknak és naponta járnak vele dolgozni, majd haza.

Kutyás tűzoltómentők (Fotó: Keresztesi Balázs)

Oláh Zsolt c. főtörzsőrmester, a mentőkutyás szolgálat tagja

– A sors hozta úgy, hogy 21 éves koromban az addigi hobbim (kilencéves korom óta versenyzem, dolgozom kutyával) lett a munkám, az addigi munkám (fotózás, írás) pedig a hobbim – tudtuk meg a parancsnok asszonytól, aki 2000 óta, 16 éve hivatásos tűzoltó, a szolgálat szervezésére és vezetésére, a kollégák és kutyáik oktatására került a tűzoltósághoz. Leczki Sarolta 2007-ben megnyerte a mentőkutyák világbajnokságát Kuba nevű malinois-jával romkutatásból, számos nemzetközi versenyeredménye van, három alkalommal vett részt földrengés utáni személykeresésben Törökországban, Pakisztánban és Indonéziában.


Mentőkutya Leczki2

Leczki Sarolta munka közben

– Tizenhárom kutyám van, mindegyik dolgozik, illetve vannak köztük már nyugdíjasok is. Kuba kutyám tavaly halt meg 15 évesen, Casper foxim, aki szintén vizsgázott mentőkutya és aktív terápiás kutya volt, most 13 és fél éves, Merlin borderem, aki a Barátok köztben is szerepelt, most tízéves.

A Mentőkutyás Szolgálat egy a célnak megfelelően átalakított kisbusszal jár, amelyben kutyaszállító bokszok és speciális felszerelések vannak. Feladataik közé tartozik az épületomlásban, robbanás után és erdőben eltűnt vagy elhunyt személyek keresése.


– Amikor a tűzvizsgáló kolléga úgy ítéli meg, hogy szándékos tűzokozás, gyújtogatás történt, akkor a mintavétel helyét pontosítja a kutya úgynevezett passzív jelzéssel: az orrával mutatja. Nem kaparhat, nem ugrálhat, mert tönkreteszi a helyszínt. A lehetséges legintenzívebb szagforrást keressük, ebben segít a kutya – számolt be Leczki Sarolta.

A kutyás tűzoltókra az állatmentésben is számíthatunk. Mentenek kerítésbe szorult kukázó kutyát, kútba, munkagödörbe, rakpartra lezuhant állatot, amelyhez speciális alpin hámot és szájkosárkészletet használnak, mind a sérült, bajba került kutya, mind a maguk védelmében.

Mentőkutya2

Singer a romok között is eredményesen kutat

– Elsősorban labradorokkal és malinois-kkal (belga juhászkutyákkal) dolgozunk, de van a szolgálatnál drótszőrű foxterrier és német juhászkutya is. Benti állandó személykereső kutyánk Singer, a csokoládészínű labrador retriever, a tűzvizsgálati területről Szikra most ment nyugdíjba, az ő utódja Kabos, aki már önállóan dolgozik. Mind a kettő drótszőrű magyar vizsla. Ők fixen bent élnek, de minden kollégával van saját bejárós kutya.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ukrán oktatási törvény: Növekszik a nyomás Ukrajnán

    Ukrán oktatási törvény: Növekszik a nyomás Ukrajnán

    Egyértelműen növekszik a nyomás Ukrajnán azt követően, hogy pénteken két fontos nemzetközi szervezet is megerősítette az ukrán oktatási törvénnyel szemben megfogalmazott magyar kritikákat – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

  • Indul az év legforgalmasabb időszaka az üzletekben

    Indul az év legforgalmasabb időszaka az üzletekben

    A karácsony előtti két hét az év legforgalmasabb időszaka az üzletekben, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) becslése szerint ajándékokra az idén 100 milliárd forint körüli összeget költenek a családok, 3-4 százalékkal többet a tavalyinál, de nem zárható ki nagyobb emelkedés sem – mondta Vámos György, a szervezet főtitkára az MTI-nek.