EUR: 324,55 Ft
CHF: 281,83 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Életmód

Segítség, nem alszik a gyerek!

babyMinden trükköt bevetett már, de egyre csak tolódik az elalvás időpontja?  Nézzük, milyen okai lehetnek annak, ha a baba elalvás előtt túlpörög:

 1. Magas energiatartalmú vacsora – A nagyon magas kalóriatartalmú ételek szó szerint felpörgetik a babát, hiszen a szervezete hihetetlen mennyiségű energialöketet kap, amelyet egyszerűen fel kell használnia. A vacsorára kínált, szénhidráttal felturbózott tápszer, esetleg nagyobb mennyiségű hús is lehet tehát az oka a kicsi álmatlanságának.
 2. Hiányzó napirend – Az altatás megfelelő előkészítésének alapköve a napirend, hogy a kicsi szervezete megszokja az azonos időben történő nyugtatást. Ha az esti altatás – megfelelő szertartások kíséretében – azonos időben történik, és ettől a szülő csak nagyon-nagyon ritkán tér el, a baba vagy a kisgyerek belső órája ehhez igazodik.
 3. Esti móka apával – Klassz, amikor az apuka beszáll a kicsi körüli tevékenységekbe. Ám sokszor pontosan az apás játékok azok, amelyek kibillentik a megszokott ritmusból, főleg akkor, ha az esti szertartás átcsap egy belevaló csiklandozásba, lovaglásba vagy kergetőzésbe. A kicsik ugyanis hajlandóak ilyenkor túlpörögni. A szervezet pattanásig telik adrenalinnal, és nincs az a kiegyensúlyozott anyuka, aki a felhúzott gyereket ágyba tudná dugni.
 4. Frissítő fürdő – A fürdő nem mindig hat nyugtatólag a gyerekre. Van, amikor felfrissíti a picit, éberségét pedig ekkor csak fokozzák az öltöztetéssel járó forgatások. Ahhoz, hogy időben elaludjon a baba, legalább egy órával az alvás tervezett időpontja előtt dugjuk a fürdetővízbe a kicsit, hogy legyen elég ideje lehiggadni.
 5. Izgalmas környezet – Akkor alszik el könnyen a baba, ha nincsenek éles fények körülötte és nincs kiugróan nagy zaj sem. Ne várjuk el a babától, hogy a nappali közepén, a hangos televízió mellett ringassa mély álomba magát. Ha a lakáskörülmények nehezítik az altatást, a fő szempont a baba legyen, és igazodjunk hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Létezik egészséges elhízás?

  Létezik egészséges elhízás?

  A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

 • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

 • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.