EUR: 311,88 Ft
CHF: 267,37 Ft
2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Budapest

Suszterkodás huszonhét éve 22 négyzetméteren

hajmási ibolykaHa az ember felesége szereti a csizmát és viseli is becsülettel, akkor bizony azt (nem a feleséget) alkalmanként el kell vinni sarkaltatni, cipzárt javíttatni. Például a cipészmesterhez: Hajmási Ibolyka 1989-ben nyitotta néhai férjével, Nietsch Pállal az üzletet és azóta működteti. Vajon mi a titka?

Amikor – szó szerint – gyorstalpalók lepik el a bevásárlóközpontokat, itt akkor is kígyózó sor van az üzlethelyiséghez vezető udvaron és esély sincs relatíve rövid határidővel megjavíttatni a csizmát.


– A titkunk az, hogy mindent meg tudunk csinálni, mert itt olyan szakemberek dolgoznak, akik kitanulták a szakmát. Három évig tanultunk, de azzal csak az alapokat teremtettük meg. Az évek alatt minden egyes nap rakódott még rá tudás. Ezek az inas-, vagy az én időmben már iparitanuló-évek abszolút képzést adtak: az elejétől, az alapoktól kezdve mindent megtanultunk. Ezért van az, hogy sok olyasmit is meg tudunk csinálni, amihez más már nem is mer hozzányúlni. Szártoldásokat, szárszűkítéseket, szárlevágásokat vagy varrott bőrtalpalást. Rengeteg olyan dolog van, amit már kevesen csinálnak – nálunk az is megy.

– De miért mondja, hogy kevesen tudják megcsinálni?


hajmási ibolyka3– Mert már képzés sincs és nagyon kevesen maradtak a szakmában. Már az én kezdő korosztályomból sem, és azóta ez az évek alatt még hatványozódott. Nem volt divatja a cipészetnek, pedig nagyon szép szakma. Bejöttek a műanyag cipők és a rengeteg gyári cipőt nyomták ki olcsón. Ha meghibásodott, nem javíttatta a kuncsaft, hanem vett egy újat. Emiatt nagyon sokan lemorzsolódtak, alapjában véve csak a jók maradtak meg a szakmában, azok, akik mindent tudtak csinálni. A férjemmel mi is csináltunk új cipőt, javítottunk is és a kettő együtt – meg a jó ár – idővel meghozta azt, hogy egymásnak adták az üzlet hírét. Ez a legjobb reklám. Szájról szájra járt a hírünk, még szakmabeliek is hozzák ide a munkát – nem csupán a környékből, hanem az egész fővárosból Csepeltől Óbudáig.

Az Izabella utcai kis üzletben alacsony, mindenki számára megfizethető áron talpalnak, varrnak, éppen ezért rengeteg munkájuk van, és a lakosság kiszolgálása mellett dolgoznak a Honvéd Táncegyüttesnek, filmeseknek, színházaknak. Négyen viszik az üzletet, de a képzés Ibolyka néni szerint nagyon hiányzik.

 

Ha ide jönne valaki és azt mondaná, hogy Ibolyka néni, maga már bizonyított a csapatával, és az egyik bevásárlóközpontban kapnának egy 200 négyzetméteres helyet, hogy ott dolgozzanak, menne vagy maradna?

hajmási ibolyka2– Én inkább itt maradnék.

– Hány négyzetméter ez a helyiség?

– 22.

– És hány pár cipő van most itt?

– 200.

Nincs több kérdésem. Tíz nap múlva visszajövök az asszony csizmájáért. És ha kell, újból elhozom majd jövőre. Megéri várni.

Kapcsolódó Cikkek