2018. április 25., szerda
Márk

Extra

Taylor Swift lett a Grammy királynője

Taylor Swift 1989 című lemeze kapta az év albumának járó Grammy-díjat, a 26 éves amerikai énekesnő további két kategóriában diadalmaskodott, és övé lett az év popalbumának Bad Blood című klipje révén az év legjobb zenei videójának járó elismerés is.

Az este nagy esélyese, Kendrick Lamar, akit 11 kategóriában jelöltek, végül öt díjjal gazdagodott, köztük a legjobb rapalbumnak járóval, a legfontosabb kategóriákban azonban hoppon maradt a helyi idő szerint hétfő este Los Angelesben tartott ceremónián.


Az év dala kategóriában – amelyben a dalszerzőket díjazzák – Ed Sheeran száma, a Thinking Out Loud, a brit énekes és Amy Wadge szerzeménye diadalmaskodott. Az eredményt Stevie Wonder olvasta fel Braille-írással nyomtatott papírlapról.

Az év felvétele a brit Mark Ronson és az amerikai Bruno Mars nagy sikere, az Uptown Funk lett. Ebben a kategóriában az előadó mellett a producert és a hangmérnököket is díjazzák.


Az év legkiemelkedőbb új előadójának járó Grammy-díjat Meghan Trainor kapta. A 22 éves amerikai énekesnő az ausztrál Courtney Barnett, a brit James Bay, valamint két honfitársa, Sam Hunt és Tori Kelly elől orozta el a díjat, amely az év albuma, az év dala és az év felvétele mellett a legfontosabb kategória, amelyben kiosztják az amerikai zenei szakma legrangosabb elismerését.

Első Grammy-díját nyerte Justin Bieber, aki két dj – Skrillex és Diplo – oldalán a legjobb dance felvételnek járó Grammyvel gazdagodott a Where Are U Now című dala révén. Díjazták az Amy Winehouse-ról szóló dokumentumfilmet, és hangoskönyve révén Grammy-díjat kapott a rákbetegségben szenvedő Jimmy Carter volt amerikai elnök is. A 91 éves politikus mellett az idősebb korosztály más tagjai is képviseltették magukat a díjazottak között: a 89 éves Tony Bennett a legjobb hagyományos pop vokál albumért, a 79 éves Buddy Guy a legjobb blues albumért járó Grammy-díjat vehette át.

A televíziós gálán megemlékeztek a zenei élet elmúlt évben elhunyt nagyságairól: Lady Gaga David Bowie emlékére énekelt, az Eagles pedig Take It Easy című dalával búcsúzott közelmúltban elhunyt alapító tagjától, Glenn Freytől. Stevie Wonder az Earth, Wind & Fire alapító tagjára, Maurice White-ra emlékezett a Pentatonix nevű a capella együttessel.

A fellépők között volt Kendrick Lamar, valamint Adele, aki Bruno Marsszal közös dalát, az All I Ask címűt énekelte új lemezéről. A várva várt produkciót azonban műszaki hiba zavarta meg. Az est folyamán énekelt volna Rihanna is, de hangszálproblémái miatt orvosa tanácsára lemondta a fellépést, csakúgy, mint Lauryn Hill, aki meglepetésvendégként állt volna színpadra. Az énekesnő azzal indokolta távolmaradását, hogy kevés ideje volt felkészülni.

Idén 83 kategóriában adtak át díjakat a raptől a rockon és a gospelen át a countryig számos zenei műfajban, beleértve a klasszikus zenei produkciókat is. A legfontosabb kategóriákban az LL Cool J vezette televíziós gálán hirdettek győztest, a többi kategóriában már néhány órával előbb átadták az elismeréseket. A legjobb kamarazenekari produkciók között a Takács Quartet is esélyes volt Marc-André Hamelin kanadai zongoraművésszel közös Sosztakovics-lemezükért, de végül Tanja és Christian Tetzlaff, valamint Lars Vogt Brahms-triói nyertek.

A Grammy díjakról az amerikai lemezakadémia tagjai döntenek, akik elsősorban szakmai szempontokat vesznek figyelembe az eladási adatok vagy a slágerlisták rangsorai helyett.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jövőhéten már Lisszabonban próbál az AWS

    Jövőhéten már Lisszabonban próbál az AWS

    Május 2-án már Lisszabonban próbál az AWS, az Eurovíziós Dalfesztivál színpadán. Az utazás előtt formabontó, minikoncerttel egybekötött sajtótájékoztatót tartottak hétfőn, melyen a zenekar egyik tagja, Kökényes Dániel nem tudott részt venni, mert az aznapi próbán ugrás közben beverte a fejét és kórházba került.