EUR: 311,53 Ft
CHF: 259,61 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Külföld

Trump nehéz helyzetben

Nehéz terhet kapott a nyakába Donald Trump az amerikai elnökválasztási kampányt megnyitó, hétfői iowai jelölőgyűlések után; hamarosan eldőlhet, hogy a választópolgárok csak látszólag kedvelik, vagy valós támogatottságot is képes felmutatni – mondta Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szakértő elmondta, hogy Donald Trump milliárdossal kapcsolatban a sajtó gyakran megjegyzi, “ő egy jelenség, de a politikában nem lehet vele mit kezdeni”.


A következő napokban elképzelhető, hogy éppen ezek a hangok erősödnek fel, illetve azok is, amelyek szerint az emberek imádják, de amikor valóban elgondolkodnak azon, kinek adják voksukat, akkor valaki mást választanak – tette hozzá.

“Ez szerintem olyan teher lesz (…), amit vagy le tud vetkőzni a következő egy hónapban, amire belelendülünk az előválasztási kampányba, vagy rajta marad a kampány végéig, akkor viszont valószínűleg nem lesz nyerő” – mondta a szakértő.


A demokraták versenyében Hillary Clinton hajszállal ugyan, de megnyerte az amerikai elnökválasztási kampányt megnyitó hétfői iowai jelölőgyűléseket.

A 68 éves volt külügyminiszter a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján a voksok 49,9 százalékával végzett az első helyen, míg a második helyezett 49,6 százalékos támogatottsággal a 74 éves Bernie Sanders vermonti szenátor lett. Harmadiknak Martin O’Malley volt marylandi kormányzó futott be a voksok fél százalékának megszerzésével.

A republikánus jelölőgyűléseken Ted Cruz a voksok 28 százalékának megszerzésével nyerte el a győzelmet az Egyesült Államok középnyugati részén található szövetségi államban. A milliárdos Donald Trump 24 százalékkal a második helyre szorult, alig egy százalékkal előzve meg Marco Rubio floridai szenátort.

Kapcsolódó Cikkek