EUR: 324,88 Ft
CHF: 282,32 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Budapest

Tücsök és bogár a tányéron

Kiss Róbert Richard PattayaAmikor életemben először Délkelet-Ázsia eldugott vidékein jártam, még idegenkedtem az ízeltlábúak meg a tengeri herkentyűk elfogyasztásától. Megörültem hát annak, hogy az egyik étteremben császármorzsát szolgáltak fel. Persze ehhez tudni kell, hogy ezen a vidéken csak thai nyelvű étlapok voltak, és senki nem beszélt más nyelven, úgyhogy amikor ételt választottunk, egyszerűen ráböktünk: bal oldalt, fentről a negyediket legyen kedves. Kihozták a finom császármorzsához hasonlító csemegét, még mazsola is volt rajta. Láttam viszont, hogy operatőr barátom hozzá sem nyúl.

pattaya-wikipedia– Mi bajod? – kérdeztem.


– Nézd meg jobban – válaszolta. Bizony, a mazsolának tűnő apróságok kedves édesbogarak voltak. Ekkor döntöttem úgy, hogy a hátralévő pár napban csak dinnyét meg mangót eszem, annak már tudtam a nevét.

Azóta több mint hússzor voltam Thaiföldön, és sokat tanultam. A kedvenc édességem is innen van. Amikor felkért az Így főznek a hírességek című könyv írója, hogy meséljek a tuti desszertről, a mangós rizst választottam. A mi tejberizsünkhöz hasonló, de édes kókusztejjel készül. A mangó pedig álomfinom, hisz nem a hajóúton vagy a bolt raktárában érik meg, hanem a fán!


mangó fa-flickrA kedvenc mangóárusom Pattayán él, a Klang utcában. 1994-ben vásároltam nála először ilyen édességet, este tízkor. Pár évvel később voltam itt hajnali hatkor, aztán délután négykor is. A bácsi mindig ott volt, vagy szendergett valamelyik széken, vagy tüsténkedett a bódé körül. Húsz év alatt alig mozdult ki, az életét a mangósbolt ötméteres vonzáskörzetében éli. Egyébként angolul azóta sem tanult meg, de az utcaképhez a személye már hozzátartozik.

Szintén Pattayán voltunk egyszer egy éjszakai szórakozóhelyen. Ez nem nehéz, hisz a legfontosabb utcában csak ezek vannak. Odaültünk iszogatni a bárpulthoz, és azt láttuk, hogy mindenki a csapos lányt nézi. A vékony hölgy épp befalt egy megtermett tücsköt, akkurátusan leszopogatta a húst a lábairól. Izgalmasabb látvány volt, mint a parketten táncolókat nézegetni.

Aztán a kétezres években már sok thai barátom lett. Megmutatták, hogyan készítik az elefántmesterek feleségei a hernyócsipszet, ami kedvelt csemege. Aztán elvittek sok olyan helyre, ahol ízeltlábúakat lehet fogyasztani. Elkészítik a skorpiót is. Megeszik a tücsköt, a szöcskét, pörkölve, megsütve, szósszal vagy szósz nélkül. A hernyó bábja, a kisebb rovarok is ott vannak a kínálatban. Tiszta fehérje, rendkívül egészséges. Ízre viszont semmi extra. Ha nem gondolunk bele, mit eszünk, akkor nem undorító. Viszont szerintem nem is finom. Úgyhogy egyelőre megmaradok hazai kedvencemnél, a lecsós libamájnál.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek