2018. április 26., csütörtök
Ervin

Egyéb VIII.kerület

Védelem és nevelés a sporton keresztül

Sipos Mihály egykori bokszoló pontosan tudja, hova vezet az utcai lézengés, a droghasználat. Neki sikerült kitörnie az önpusztító életmódból, és azt szeretné, hogy a mai fiataloknak ezt sosem kellene megtapasztalniuk. Ezért bokszedzéseket tart a józsefvárosiaknak, bajnokok kerülnek ki a kezei alól és sok fegyelmezett, egészséges tanítvány. Sára Botond alpolgármester annyira támogatandónak tartja az edző munkáját, hogy a józsefvárosi önkormányzat termet biztosított az edzésekhez.

15

Sipos Mihály, a Szelídek Tanodájának vezetője, egykori ökölvívó józsefvárosi gyerekekkel foglalkozik, a sporton keresztül tulajdonképpen az életre neveli őket.


– Életcélt teremt számukra – szögezte le Sára Botond alpolgármester. – A szabadidejét, az anyagi keretét arra áldozza, hogy ezeknek a gyerekeknek a szabadidejét lekösse a boksszal. Ő maga drogfüggő volt, zűrös életet élt, de saját erejéből kijött ebből. Azt szeretné elkerülni, hogy ezek, a hátrányos helyzetük miatt veszélyeztetett gyerekek ugyanilyen csapdába kerüljenek.

9Sipos Mihály felkereste az alpolgármestert, mert helyiség nélkül maradtak. A Magdolna-negyed III. programban mint civilek részt tudtak venni szociális programokban és segítséget kaptak, például tornaterem és sportudvar használatra. Mikor a program véget ért, támogatás hiányában nem tudtak helyiséget bérelni, de szerették volna használni a Lakatos Menyhért Általános Iskola tornatermét. Ehhez kért segítséget Sára Botondtól.


– Úgy érezzük, hogy a munkáját támogatni kell, ezért segítettünk abban, hogy ingyen használhassák a tornatermet. Ősz óta már fedett, felszerelt teremben edzenek, ezelőtt egy Dankó utcai szabadtéri pályán sportoltak, ami hideg időben értelemszerűen nem megfelelő. Sipos Mihály még a saját lakásában is tartott edzést a gyerekeknek. Múlt héten meglátogattam őket, aznap 20-25 fiatal dolgozott keményen, általános és középiskolás, sőt 18 év felettiek is – mesélte Sára Botond, hozzátéve, hogy Misi bácsi kezei alól már országos bajnokok is kikerültek.

– Az oktatási intézményeinkben megteremtjük annak feltételeit, hogy minél magasabb színvonalon végezhessék munkájukat a pedagógusok, és a diákok minél szebb és jobb környezetben tanulhassanak. Amit Sipos Mihály tesz, azért is kiemelten fontos, mert ő iskola után foglalkozik a gyerekekkel, amikor nagy a veszély, hogy a fiatalok csellengeni kezdenek. Nemcsak sportoltatja őket és az egészséges életre nevel, de megtanítja a közösségi élet szabályait, fegyelemre és kitartásra tanít. Ezeket az utcán sosem tanulnák meg a fiatalok.

 

12 13

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.

 • Éremeső a fehérváriaknak

  Éremeső a fehérváriaknak

  Kovács Sarolta nyerte a nők versenyét az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI SE győzött. De a fehérvári sikernek itt nincs vége.