2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Belföld

Vékonyabban fogott tavaly a rendőrség tolla

Ötödével esett a rendőrség által kiszabott bírság összege 2015-ben a tavalyelőttihez képest. Igaz, még így is bőven 20 milliárd forint felett fizettünk be ezen a címen az államkasszába. Csaknem mindenkinek a közlekedéssel gyűlik meg a baja.

rendőrség, ellenőrzés, közút (Fotó: MTI)

Fotó: MTI

Valamivel több mint 23,4 milliárd forintot szedett be a rendőrség bírság címén 2015-ben – közölte a Lokál megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Pénzbírságot összesen 912 ezer esetben szabtak ki, vagyis egy-egy szabálysértés átlagosan 25 ezer forintjába került az elkövetőknek. Két éve ugyanez még 27 ezer forint körül mozgott. De nem csak ebben, hanem a kirótt büntetésekben, illetve a regisztrált szabálytalanságok számában is visszaesés látszik: előbbi 2014-ben még 29,7 milliárd forintra rúgott, utóbbi pedig meghaladta az 1,1 millió esetet.


Rendőrségi bírságolás, 2015

SzankcióEset (db)Bírság összege (forint)
Szabálysértési bírság105 9424 111 576 000
Közigazgatási bírság333 55714 027 787 584
Helyszíni bírság472 9965 291 900 000
Összesen912 49523 431 263 584

Forrás: ORFK


Az ORFK tájékoztatása szerint a tavalyi összes kihágás közel 92 százaléka a közlekedéshez kapcsolódott, vagyis a szabálytalankodók szinte mindegyikének a KRESZ-szel gyűlik meg a baja. A legtöbbüket – szám szerint 473 ezret – helyszíni bírsággal sújtották (például mozgássérült-parkoló indokolatlan használata miatt), ők összesen 5,3 milliárd forinttal gazdagították az államkasszát. Jóval kevesebben, 333 ezren részesültek közigazgatási bírságban (például gyorshajtás következményeként), ők összesen 14 milliárd forintnyi bírságot gyűjtöttek össze. Szabálysértési bírságot (ezt a szankciót például tilosban parkolásért alkalmazzák) 106 ezer esetben állapítottak meg, 4,1 milliárd forint értékben.

Rákérdeztünk, de nem kaptunk konkrét választ arra, hogy a 2015-ben kirótt büntetések hány százaléka folyt be eddig, a statisztikákból viszont kiderül, hogy tavaly is akadtak jócskán, akik fizetés helyett inkább a közérdekű munkát vagy a börtönt választották. Az előző évben összesen 3285 esetben dolgozták le a bírságot, 243-an pedig leülték a tartozásukat. Ez utóbbinál fő szabály szerint ötezer forintjával számítanak be minden egyes hűvösön eltöltött napot.           

Kapcsolódó Cikkek

 • Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Orbán Viktor miniszterelnök azon bejelentése, hogy továbbra is Varga Mihály vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, üzenet a piacoknak, azt üzeni, hogy marad az eddigi fegyelmezett költségvetési politika – mondta a Századvég Alapítvány közgazdásza az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Év végére készül el a négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést – Rákóczifalvát, Rákócziújfalut, Tiszavárkonyt és Vezsenyt – összekötő túraútvonal a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyert 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásból – közölte Kósa Lajos, Rákóczifalva polgármestere az MTI-vel.

 • Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Őrizetbe vettek a keszthelyi rendőrök egy svájci férfit, aki súlyos sérüléssel járó balesetet okozott Gyenesdiáson, de segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

 • Balesetben meghalt egy kilencéves gyerek

  Balesetben meghalt egy kilencéves gyerek

  Meghalt egy kerékpáron utazó kilencéves gyermek szombaton Ónodnál, amikor a biciklit kormányzó fiatal egy kisteherautó elé kanyarodott – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.