EUR: 310,29 Ft
CHF: 289,21 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Belföld

Zacher Gábor: az alkoholizmus nagyobb baj, mint a drogfogyasztás

Az első lépés az volna, hogy beszéljünk róla, jelentsük, ki, hogy a probléma létezik – fogalmazott a Lokálnak dr. Zacher Gábor, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrum főorvosa, amikor arról kérdeztük, hogyan képzeli el ő az alkoholizmus magyarországi terjedését megállító stratégiát.

alkohol3A toxikológus január elején a köztévének adott nyilatkozatában próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy az alkoholizmus hazai terjedésének problémakörét nem kezeljük a helyén. Mint mondta, jelenleg 800 ezer alkoholista él az országban, de ez a szám rövid időn belül egymillióra emelkedhet. – A munkám során a sürgősségi ellátásban naponta találkozom olyan esetekkel, amelyek oka a mértéktelen alkoholfogyasztás: a nyelőcső csillapíthatatlan vérzése, a hasnyálmirigy-gyulladás, a májcirózis és a polineuropátia, vagyis a kóros idegi elváltozás mind erre vezethető vissza – magyarázta.

Dr. Zacher Gábor határozottan állítja: az alkoholizmus súlyosabb társadalmi probléma, mint a drogfogyasztás. A drogfüggők száma az alkoholfüggőkéhez képest minimális. Mégis miről beszélünk folyton? A drogról. Ezen kellene változtatni – mondta.

A szakember szerint az alkoholfogyasztást a társadalmi minták határozzák meg, ezért a mintákon kell igazítani. Tízmillió absztinens országa nyilván soha nem leszünk. A kulturált alkoholfogyasztás reklámozása viszont sokat változtathat a jelenlegi állapoton. Emellett a felvilágosító munka segíthet, és érdemes átvenni a dohányzásellenes kampányokban alkalmazott módszereket: ott nagyon hatásos volt, hogy ábrákon mutatták meg a dohányzás okozta betegségeket – fejtette ki dr. Zacher Gábor.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csökkent a költségvetés hiánya 2016-ban

    Csökkent a költségvetés hiánya 2016-ban

    Az államháztartás központi alrendszerének hiánya 848,3 milliárd forint volt tavaly, ami 388,9 milliárd forinttal kisebb az egy évvel korábbinál – erősítette meg részletes jelentésében az előzetes adatokat hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

  • Gyász! Elhunyt Mohayné Katanics Mária

    Gyász! Elhunyt Mohayné Katanics Mária

    Életének 88. évében hétfőn elhunyt Mohayné Katanics Mária Liszt Ferenc-díjas karnagy, a magyar kórusélet emblematikus alakja, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA)tiszteletbeli elnöke – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.