EUR: 313,13 Ft
CHF: 261,85 Ft
2018. április 25., szerda
Márk

Belföld

Zacher Gábor: az alkoholizmus nagyobb baj, mint a drogfogyasztás

Az első lépés az volna, hogy beszéljünk róla, jelentsük, ki, hogy a probléma létezik – fogalmazott a Lokálnak dr. Zacher Gábor, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrum főorvosa, amikor arról kérdeztük, hogyan képzeli el ő az alkoholizmus magyarországi terjedését megállító stratégiát.

alkohol3A toxikológus január elején a köztévének adott nyilatkozatában próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy az alkoholizmus hazai terjedésének problémakörét nem kezeljük a helyén. Mint mondta, jelenleg 800 ezer alkoholista él az országban, de ez a szám rövid időn belül egymillióra emelkedhet. – A munkám során a sürgősségi ellátásban naponta találkozom olyan esetekkel, amelyek oka a mértéktelen alkoholfogyasztás: a nyelőcső csillapíthatatlan vérzése, a hasnyálmirigy-gyulladás, a májcirózis és a polineuropátia, vagyis a kóros idegi elváltozás mind erre vezethető vissza – magyarázta.


Dr. Zacher Gábor határozottan állítja: az alkoholizmus súlyosabb társadalmi probléma, mint a drogfogyasztás. A drogfüggők száma az alkoholfüggőkéhez képest minimális. Mégis miről beszélünk folyton? A drogról. Ezen kellene változtatni – mondta.

A szakember szerint az alkoholfogyasztást a társadalmi minták határozzák meg, ezért a mintákon kell igazítani. Tízmillió absztinens országa nyilván soha nem leszünk. A kulturált alkoholfogyasztás reklámozása viszont sokat változtathat a jelenlegi állapoton. Emellett a felvilágosító munka segíthet, és érdemes átvenni a dohányzásellenes kampányokban alkalmazott módszereket: ott nagyon hatásos volt, hogy ábrákon mutatták meg a dohányzás okozta betegségeket – fejtette ki dr. Zacher Gábor.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így hamisít Soros György blogja

  Így hamisít Soros György blogja

  A 444-nek úgy néz ki még a lejáratás sem megy rendesen, egy súlyosan beteg lány felhasználásával próbálták meg lejáratni az Origo-t.

 • Gál Kinga: Az EP menekültügyi eljárásra vonatkozó rendelettervezete veszélyezteti a déli határzár működését

  Gál Kinga: Az EP menekültügyi eljárásra vonatkozó rendelettervezete veszélyezteti a déli határzár működését

  Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) szerdán bemutatott jogszabálytervezete egységesítené és kötelezővé tenné a menekültügyi eljárás lefolytatását az unió valamennyi tagállamában, amivel lehetetlenné tenné a menekültügyi eljárás tranzitzónákban történő lefolytatását, ezáltal jogilag veszélyeztetné a déli határzár működését – jelentette ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

 • Netanjahu levele Orbánnak: Partnerségünk a következő években erősödni fog

  Netanjahu levele Orbánnak: Partnerségünk a következő években erősödni fog

  Köszönetet mondott Izrael iránti állhatatos barátságáért és az elmúlt években kialakított szoros szövetségesi kapcsolatért Orbán Viktornak írt válaszlevelében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és sok sikert kívánt magyar kollégája újabb kormányzati ciklusára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.