EUR: 308,45 Ft
CHF: 288,05 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Belföld

Zacher Gábor: az alkoholizmus nagyobb baj, mint a drogfogyasztás

Az első lépés az volna, hogy beszéljünk róla, jelentsük, ki, hogy a probléma létezik – fogalmazott a Lokálnak dr. Zacher Gábor, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrum főorvosa, amikor arról kérdeztük, hogyan képzeli el ő az alkoholizmus magyarországi terjedését megállító stratégiát.

alkohol3A toxikológus január elején a köztévének adott nyilatkozatában próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy az alkoholizmus hazai terjedésének problémakörét nem kezeljük a helyén. Mint mondta, jelenleg 800 ezer alkoholista él az országban, de ez a szám rövid időn belül egymillióra emelkedhet. – A munkám során a sürgősségi ellátásban naponta találkozom olyan esetekkel, amelyek oka a mértéktelen alkoholfogyasztás: a nyelőcső csillapíthatatlan vérzése, a hasnyálmirigy-gyulladás, a májcirózis és a polineuropátia, vagyis a kóros idegi elváltozás mind erre vezethető vissza – magyarázta.

Dr. Zacher Gábor határozottan állítja: az alkoholizmus súlyosabb társadalmi probléma, mint a drogfogyasztás. A drogfüggők száma az alkoholfüggőkéhez képest minimális. Mégis miről beszélünk folyton? A drogról. Ezen kellene változtatni – mondta.

A szakember szerint az alkoholfogyasztást a társadalmi minták határozzák meg, ezért a mintákon kell igazítani. Tízmillió absztinens országa nyilván soha nem leszünk. A kulturált alkoholfogyasztás reklámozása viszont sokat változtathat a jelenlegi állapoton. Emellett a felvilágosító munka segíthet, és érdemes átvenni a dohányzásellenes kampányokban alkalmazott módszereket: ott nagyon hatásos volt, hogy ábrákon mutatták meg a dohányzás okozta betegségeket – fejtette ki dr. Zacher Gábor.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pontok az emlékekben

  Pontok az emlékekben

  Joggal mondta Tegzes Lászlóné a hódmezővásárhelyi Emlékpontban a kiállítás megnyitóján, hogy „Bibó István munkásságát mind a jobb-, mind a baloldali politikai gondolkodók elismerik”.

 • Tizennégy év után lett vége a Kulcsár-ügynek

  Tizennégy év után lett vége a Kulcsár-ügynek

  Többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a 2003-ban kipattant brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát szerdán a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa.

 • Fókuszban a Kárpát-medence gazdasága

  Fókuszban a Kárpát-medence gazdasága

  Óriási szakmai érdeklődés kísérte a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) szervezésében március 16-17. között Hajdúszoboszlón megvalósult Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítást.