EUR: 324,82 Ft
CHF: 281,97 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Külföld

Zikavírus: óvszer igen, csókolózás nem

Orosz járványügyi szakemberek azt javasolták kedden a latin-amerikai útról hazatérő turistáknak, hogy a zikavírus terjedésének megakadályozása végett nemi érintkezéskor egy hónapig használjanak óvszert, és tartózkodjanak a csókolózástól.

A figyelmeztetést azért tartották szükségesnek, mert a moszkvai hatóságok egy nappal korábban bejelentették, hogy első alkalommal zikavírusos megbetegedést regisztráltak Oroszországban. Egy nő a Dominikai Köztársaságban eltöltött nyaralását követően hurcolta be az országba a kórokozót.


A beteget kórházban ápolják, állapota kielégítő. Az egészségügyi hatóságok a nő családját is kivizsgálták, további megbetegedést azonban nem mutattak ki a tesztek.

A szakemberek szerint a vírus lappangási ideje 6-7 nap.


A TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozó orosz járványügyi szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a vírus koncentrációja magas a nyálban, és megtalálható az ondóban is, ezért az orosz turistáknak latin-amerikai nyaralásból való visszaérkezésük után bizonyos ideig nem javasolják a csókolózást, és mindenképpen gumióvszert kell használniuk.

Az első olyan zikavírus-fertőzést, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt, az egyesült államokbeli Dallasban diagnosztizálták február elején.

A megfertőződött személy – aki nem járt külföldön az utóbbi időben – a hatóságok szerint olyan embertől kapta a vírust, aki korábban Venezuelában járt, s akivel szexuálisan érintkezett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy a vírus nemi úton történő terjedése még nem bizonyított, de vizsgálják a kérdést.

Az utóbbi időben a zikavírus rohamos ütemben terjedt el Brazíliában és más latin-amerikai országban. A gyanú szerint a kórokozó okozza a kóros kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél, bár az egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült kimutatni.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

Kapcsolódó Cikkek