EUR: 305,29 Ft
CHF: 269,90 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Extra

Zséda nagyon szeret zsűrizni a Dalban

A zsűriszerep nagyon tetszik nekem: zenéről tudok beszélni és jó dalok bemutatásánál lehetek jelen – mondta Zséda (Zsédenyi Adrienn), A Dal 2016 zsűritagja az MTI-nek.

“Nem vágytam arra, hogy induljak az Eurovíziós Dalfesztiválon, valahogy nem láttam magam az ottani színpadon, inkább mindig saját munkáimra koncentráltam. Még A Dal előtt volt idő, amikor nem szerveztek hazai versenyt, hanem megkerestek egy-egy előadót Magyarország képviseletére, de ekkor sem kértek fel és nem is lobbiztam azért, hogy én legyek a kiválasztott” – hangsúlyozta a népszerű énekesnő.

A többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas előadó egyszer azért elindult egy hazai eurovíziós válogatón: 1997-ben a Cotton Club Singers egyik énekese volt, amikor az Úgy szeress, mint én című dallal jelentkeztek; a versenyt végül a V.I.P. együttes nyerte meg.

Zséda szerint A Dal 2016 elődöntőibe több kifejezetten jó dal került be.

“Minden zsűritag egyetértett abban, hogy a 372 nevezett dalból ez a 30 a legműködőképesebb. Az más kérdés, hogy a színpadon miként mutatja meg magát egy-egy produkció. Az első két elődöntőben azt tapasztaltam, hogy számos dalnak kifejezetten használt a színpadi show, de ellenpélda is volt” – mondta az énekesnő, aki Both Miklóssal, Frenreisz Károllyal és Pierrot-val együtt alkotja A Dal zsűrijét.

Úgy vélte, hogy egy-egy szám akkor működik, ha előáll a kivételes pillanat, amelyben a dal és az előadó egymásra talál. Hozzátette: ez azonnal érződik, egy jó dalt mindenki csalhatatlanul felismer, látja és hallja a zsűri és a közönség egyaránt.

Az első két elődöntőben hat énekesnő szerepelt, közülük azonban mindössze egy, Tolvai Reni (dalának címe: Fire) jutott tovább a középdöntőbe. Február 6-án szombaton, a harmadik elődöntőben újabb öt női szólóprodukció lesz látható A Dalban: Ív, Nika, Horányi Juli, Agárdi Szilvia és Singh Viki.

“Szerintem Nikának komoly esélyei vannak, Ívet ugyancsak különlegesnek tartom, de a többieknek is nagyon szurkolok, mert valóban jók a dalaik. Az énekesnőknél az adottságok mellett nem az erős hangot tartom a legfontosabbnak, sokkal inkább a lelki, az érzelmi vonalat, a zeneiséget. Előadóként én is a bel cantót, a dallamformálást, a hang mozgékonyságát, a kiegyenlítettséget helyezem a középpontba, ez sokkal inkább filozófia, mint technika” – szögezte le Zséda.

Kitért arra, hogy A Dalban azért mindenképpen szempont, hogy a majdani győztes megfeleljen egy nemzetközi ízlésvilágnak. Mint mondta, jónak tartja, hogy a döntőben végül nem a zsűri, hanem a közönség dönti el, ki fog utazni az Eurovízióra. “A dalok a fináléig még sokat fognak fejlődni”.

A zsűritagok között eddig a dalszövegek kapcsán volt a legtöbb vita. “Szerintem normális, hogy nem ugyanúgy ítélünk meg egy-egy szöveget, a pop produkciók esetében sokszor nehéz meghúzni a határvonalat, olykor egy-egy banálisabb szöveg is működhet. Az mindannyiunk számára elsődleges, hogy prozódiailag, tartalmilag rendben legyen a dolog. Ami engem illet, mindig próbálom a produkció egészét, az előadó hitelességét nézni”.

Az énekes szerint nehéz eldönteni, milyen nyelven készüljön a dal, de sokkal könnyebb angol szöveget írni, mint egy jól működő magyart, utóbbival jóval kritikusabb a közönség. “Az angol szövegek közül nagyon tetszett a Mushu Uncle Tomja, mert szokatlanul komoly és bátor társadalomkritikát fogalmaz meg”.

Zséda 1994 és 2001 között volt a Cotton Club Singers tagja. A rendkívül sikeres vokálegyüttes 2010-ig létezett, fennállása 20. évfordulója alkalmából tavaly év elején adtak néhány koncertet és Zséda is újra színpadra lépett a formációval. “Mindig jó érzés újra együtt lenni velük, és a régi dalok zsigerből jönnek elő”.

Szólóban eddig öt stúdióalbumot készített (valamennyi arany- vagy platinalemez lett); a legutóbbi, az Ötödik érzék 2012-ben jelent meg. “Egy-egy dallal az elmúlt években is jelentkeztem, idén pedig megjelenik az új album és készülök egy nagykoncertre is”.

A Dal harmadik elődöntője február 6-án szombaton látható és hallható a Duna, a Duna World csatornán, valamint a verseny honlapján, a mediaklikk.hu/adal oldalon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Évekre rács mögé kerülhet Lópici fia

  Évekre rács mögé kerülhet Lópici fia

  Ahogy arról a Lokál korábban beszámolt, pár hete Szilágyi Istvánt saját fia csúnyán helyben hagyta. Péter súlyos testi sértés miatt június óta előzetesben ül, és a legfrissebb információk szerint öt év börtönnel is sújthatják.

 • Milliárdokat keres testével Statham

  Milliárdokat keres testével Statham

  Több mint 50 millió dollárra, azaz mintegy 15 milliárd forintra becsülik Jason Statham jövedelmét. Az 50 éves akciósztárról eddig is köztudott volt hogy nem ingyen mutogatja a kockás hasát és aprítja a rosszfiúkat az akciófilmjeiben, hanem sok millió dolláros gázsikért.

 • Pitt hűtlensége miatt lett beteg Jolie

  Pitt hűtlensége miatt lett beteg Jolie

  Súlyos betegségekkel küzdött Angelina Jolie. A színésznő legújabb interjújában őszintén beszélt a válásáról Brad Pittel, melyben olyan szinten belebetegedett, hogy magas vérnyomással és arcidegbénulással is hónapokig kezelték az orvosai.