EUR: 305,20 Ft
CHF: 276,93 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Belföld

5 évre tiltották ki a Jobbik képviselőjét Ukrajnából!

Március elején derült ki, hogy a Jobbik alelnökét kitiltották Romániából. Szávay István ezzel akkor a magyar−román határon szembesült. Nem ő az első politikus a radikális pártból, akit nemkívánatos személlyé nyilvánított egy másik állam, tavaly szeptemberben Gyöngyösi Márton járt hasonlóképpen.

Öt éven keresztül nem léphet be Ukrajna területére Gyöngyösi Márton – ezt maga az érintett közölte a Lokál érdeklődésére. A Jobbik frakcióvezető-helyettesével szemben tavaly szeptembertől él a szankció. Mint mondta, bár az ukrán hatóságoktól a mai napig nem kaptak hivatalos értesítést a kitiltásról, a Külgazdasági és Külügyminisztérium informális keretek között tájékoztatást adott a fejleményről.
Gyöngyösi Márton, Jobbik (Fotó: MTI)

Gyöngyösi Márton (Fotó: MTI)

Gyöngyösi egyébként nem egyedüliként volt érintettje az ukrán kitiltási botránynak, Petro Porosenko elnök több száz személlyel szemben foganatosított hasonló intézkedést egy időben. A sejtések szerint az ügy hátterében az áll, hogy a kilistázottak valamilyen formában a kelet-ukrajnai oroszbarát erőket támogatták. A Jobbik országgyűlési képviselője mellett Szaniszló Adrienn, a párt frakciójának külügyi munkatársa is ugyanerre a sorsra jutott, mint ahogy édesapja, az Echo Tv műsorvezetője, Szaniszló Ferenc, illetve a csatorna tulajdonosa, Széles Gábor nagyvállalkozó is. Utóbbiak nem kívántak nyilatkozni az eset kapcsán.
A radikális párt országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy nincs hivatalos információja a belépés korlátozásának hivatalos indokáról, de azt elismerte, hogy korábban megfordult a donyecki térségben. – Szaniszló Adriennre ugyanez már nem áll, munkatársam csak a rosztovi menekülttáborba látogatott el, vagyis az ő büntetése különösen érthetetlen – tette hozzá. Gyöngyösi Márton egyébként több alkalommal is megkísérelte rendezni a helyzetet az ukrán budapesti nagykövettel, Mihajlo Jungerrel, akivel legutóbb januárban találkozott. – A körülményekhez képest jó kapcsolatot ápolunk – fogalmazott a politikus. Arra a kérdésre, hogy okoz-e nehézséget az ukrajnai kitiltás, Gyöngyösi Márton úgy reagált, nincs vele problémája, hogy egy „nyugati bábkormány” által irányított területre nem léphet be. Szerinte Ukrajnában ma félkatonai szervezetek és soviniszta, kisebbségellenes, szélsőséges propagandát folytató erők irányítanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magabiztos fölénnyel vezet a Fidesz

  Magabiztos fölénnyel vezet a Fidesz

  Ha most vasárnap lenne választás, a 2014-es voksolással közel azonos eredmény születne, ami egyértelmű pozitív visszajelzés a kormánypártoknak – mondta Fodor Csaba az Origónak a Fidesz-KDNP első félévét értékelve.

 • Lángoltak az olajtartályok a Békés megyei Ecsegfalván

  Lángoltak az olajtartályok a Békés megyei Ecsegfalván

  Eloltották az égő olajtartályokat a Békés megyei Ecsegfalván, a tűzoltók már a füst elfojtásán dolgoznak, majd elvégzik a környezeti kármentesítését – tájékoztatta hétfő reggel a műveletet irányító Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

 • Kevés lesz az idén a jó minőségű hazai alma

  Kevés lesz az idén a jó minőségű hazai alma

  Átlagos vagy annál is kisebb mennyiségű almára számítanak a szakemberek a nyár végi, őszi szüret eredményeként, a termés minősége pedig európai viszonylatban igen gyatra: kétharmad körüli az ipari alma aránya (aminek 80 százalékát a sűrítménygyártók vásárolják fel), és csak a maradék az étkezési minőségű – írta a Világgazdaság hétfőn.