EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 21., szombat
Orsolya

Belföld

5 évre tiltották ki a Jobbik képviselőjét Ukrajnából!

Március elején derült ki, hogy a Jobbik alelnökét kitiltották Romániából. Szávay István ezzel akkor a magyar−román határon szembesült. Nem ő az első politikus a radikális pártból, akit nemkívánatos személlyé nyilvánított egy másik állam, tavaly szeptemberben Gyöngyösi Márton járt hasonlóképpen.

Öt éven keresztül nem léphet be Ukrajna területére Gyöngyösi Márton – ezt maga az érintett közölte a Lokál érdeklődésére. A Jobbik frakcióvezető-helyettesével szemben tavaly szeptembertől él a szankció. Mint mondta, bár az ukrán hatóságoktól a mai napig nem kaptak hivatalos értesítést a kitiltásról, a Külgazdasági és Külügyminisztérium informális keretek között tájékoztatást adott a fejleményről.
Gyöngyösi Márton, Jobbik (Fotó: MTI)

Gyöngyösi Márton (Fotó: MTI)

Gyöngyösi egyébként nem egyedüliként volt érintettje az ukrán kitiltási botránynak, Petro Porosenko elnök több száz személlyel szemben foganatosított hasonló intézkedést egy időben. A sejtések szerint az ügy hátterében az áll, hogy a kilistázottak valamilyen formában a kelet-ukrajnai oroszbarát erőket támogatták. A Jobbik országgyűlési képviselője mellett Szaniszló Adrienn, a párt frakciójának külügyi munkatársa is ugyanerre a sorsra jutott, mint ahogy édesapja, az Echo Tv műsorvezetője, Szaniszló Ferenc, illetve a csatorna tulajdonosa, Széles Gábor nagyvállalkozó is. Utóbbiak nem kívántak nyilatkozni az eset kapcsán.
A radikális párt országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy nincs hivatalos információja a belépés korlátozásának hivatalos indokáról, de azt elismerte, hogy korábban megfordult a donyecki térségben. – Szaniszló Adriennre ugyanez már nem áll, munkatársam csak a rosztovi menekülttáborba látogatott el, vagyis az ő büntetése különösen érthetetlen – tette hozzá. Gyöngyösi Márton egyébként több alkalommal is megkísérelte rendezni a helyzetet az ukrán budapesti nagykövettel, Mihajlo Jungerrel, akivel legutóbb januárban találkozott. – A körülményekhez képest jó kapcsolatot ápolunk – fogalmazott a politikus. Arra a kérdésre, hogy okoz-e nehézséget az ukrajnai kitiltás, Gyöngyösi Márton úgy reagált, nincs vele problémája, hogy egy „nyugati bábkormány” által irányított területre nem léphet be. Szerinte Ukrajnában ma félkatonai szervezetek és soviniszta, kisebbségellenes, szélsőséges propagandát folytató erők irányítanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Informatikusok képzéséhez indít programot az NGM

  Informatikusok képzéséhez indít programot az NGM

  Négy év alatt legalább 4 ezer informatikai fejlesztő állhat munkába a most induló Informatikai fejlesztői karrier start programnak köszönhetően – jelentette be Varga Mihály az MTI-nek adott nyilatkozatában.

 • A szmogriadó van érvényben Nyíregyházán

  A szmogriadó van érvényben Nyíregyházán

  Megnövekedett a szálló por koncentrációja az elmúlt két napban Nyíregyházán, a mért értékek meghaladták a szmogriadó tájékoztatási küszöbértékét – közölte az önkormányzat sajtószolgálata szombaton az MTI-vel.

 • A V4-ek szakszervezetei a szociális Európa mellett foglaltak állást

  A V4-ek szakszervezetei a szociális Európa mellett foglaltak állást

  Két magyar konföderáció aláírta pénteken Varsóban a visegrádi országok szakszervezeti szövetségeinek nyilatkozatát, amely szerint támogatják a szociális jogok európai pillérének a göteborgi szociális csúcson való kihirdetését – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASSZ) szombaton az MTI-vel.