2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

80 százalékkal több a heroinfüggő az Egyesült Államokban

Csaknem 80 százalékkal nőtt a heroinfüggők száma az Egyesült Államokban 2007 óta, jelenleg mintegy 290 ezren vannak az országban.

Más drogok, köztük a kokain, jóval elterjedtebbek, de a heroin veszélyesebb, mint számos más narkotikum.


Jelenleg az Egyesült Államokban naponta 125-en halnak meg illegális szerek miatt, közülük 78 embernek heroin vagy más opioid okozza a halálát – derült ki az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) statisztikájából. Csak 2014-ben 29 ezren haltak meg a drog miatt.

A heroin térhódításának oka az Egyesült Államokban David Rosenbloom, a Bostoni Egyetem kutatója szerint elsősorban a fájdalomcsillapítók orvosi felírása.


“A ma opioidot használók 80 százalékának korábban fájdalomcsillapítókat írt fel az orvosa” – fejtette ki Rosenbloom, aki szerint az 1990-es évek óta az amerikai orvosok egyre erősebb fájdalomcsillapítókat írnak fel, például Oxycontint és Vicodint, melyek hatóanyaga hasonlít a heroinéra. “Az emberek idővel heroinra váltanak, mert az olcsóbb és könnyebb hozzájutni”.

Robert DuPont, a kábítószerrel való visszaéléssel foglalkozó országos intézet alapítója szerint az elmélet nem helytálló.

“Sokaknak már azelőtt volt kapcsolata droggal, hogy fájdalomcsillapítót fogyasztott volna” – mondta DuPont, aki szerint a fő ok az, hogy ma egyszerűbb hozzájutni a heroinhoz.

A vásárlóknak korábban veszélyes városnegyedekbe kellett menniük, hogy drogot vegyenek. “Ma a heroin jön hozzájuk” – mondta el a szakértő az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) egyik rendezvényén.

Nem ez az első alkalom, hogy “elárasztja” a heroin az Egyesült Államokat: az 1970-es években is ez történt.

Akkoriban a drogfogyasztás büntetendőségét törvénybe foglalták. 1975-ben Nelson Rockefeller, New York akkori kormányzója törvénybe foglaltatta, hogy 114 gramm heroin birtoklása legalább 15 évnyi börtönnel büntetendő. A törvénynek és a DEA intézkedéseinek hatására a halálos túladagolások száma 1975 és 1980 között 2000-ről 800-ra csökkent.

Ma az amerikai hatóságok elsősorban a megelőzésre és a terápiára helyezik a hangsúlyt, hogy a függők számát csökkentsék. Barack Obama elnök az Egyesült Államokat “a második esély országának” nevezte a drogfüggők számára is.

A szenátus március elején elfogadott egy törvényt a “heroinjárvány” legyőzésére, amely alapján anyagi támogatást kell nyújtani a függők terápiájához és ahhoz, hogy visszatérhessenek a társadalomba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.