EUR: 304,72 Ft
CHF: 272,93 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Külföld

92 százalékkal újra nyert a nigeri elnök

A szavazatok több mint 92 százalékával választották újra Mahamadou Issoufou nigeri elnököt, a korábban őrizetben lévő Hama Amadou ellenzéki vezető pedig a szavazatok mintegy 7 százalékát kapta – közölte kedden a nyugat-afrikai állam választási bizottsága.

Az ellenzék a vasárnapi választásokat megelőzően bojkottra hívott fel, és bejelentette, hogy nem fogják elfogadni a választások eredményét az első forduló szabálytalanságai miatt. A 2011 óta hivatalban lévő Issoufou az első, februárban tartott fordulóban a szavazatok 48 százalékával még nem tudta megszerezni az abszolút többséget, míg Amadou a leadott szavazatok 18 százalékát kapta.

A 66 éves Amadou 2014-ben Franciaországba menekült, mivel gyermekkereskedelemmel vádolták hazájában. A vádakat Amadou politikai indíttatásúnak minősítette. Az ellenzéki politikust 2015 novemberében letartóztatták, miután visszatért Nigerbe. Ennek ellenére indulhatott az elnökválasztásokon. Néhány nappal a választások előtt azonban egészségi gondok miatt Franciaországba repült.

A 17 milliós lakosú Niger mintegy 7,5 millió választópolgárát hívták az urnák elé vasárnap. Ugyanakkor a választók kevesebb mint 60 százaléka ment el szavazni.

Jelentős uránérc-készletei és más ásványkincsek ellenére Niger egyike a legszegényebb államoknak.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.