EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

92 százalékkal újra nyert a nigeri elnök

A szavazatok több mint 92 százalékával választották újra Mahamadou Issoufou nigeri elnököt, a korábban őrizetben lévő Hama Amadou ellenzéki vezető pedig a szavazatok mintegy 7 százalékát kapta – közölte kedden a nyugat-afrikai állam választási bizottsága.

Az ellenzék a vasárnapi választásokat megelőzően bojkottra hívott fel, és bejelentette, hogy nem fogják elfogadni a választások eredményét az első forduló szabálytalanságai miatt. A 2011 óta hivatalban lévő Issoufou az első, februárban tartott fordulóban a szavazatok 48 százalékával még nem tudta megszerezni az abszolút többséget, míg Amadou a leadott szavazatok 18 százalékát kapta.

A 66 éves Amadou 2014-ben Franciaországba menekült, mivel gyermekkereskedelemmel vádolták hazájában. A vádakat Amadou politikai indíttatásúnak minősítette. Az ellenzéki politikust 2015 novemberében letartóztatták, miután visszatért Nigerbe. Ennek ellenére indulhatott az elnökválasztásokon. Néhány nappal a választások előtt azonban egészségi gondok miatt Franciaországba repült.

A 17 milliós lakosú Niger mintegy 7,5 millió választópolgárát hívták az urnák elé vasárnap. Ugyanakkor a választók kevesebb mint 60 százaléka ment el szavazni.

Jelentős uránérc-készletei és más ásványkincsek ellenére Niger egyike a legszegényebb államoknak.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.