EUR: 313,01 Ft
CHF: 261,42 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Egyéb XI.kerület XIX.kerület

A bérszámfejtő alezredes, a csatárok réme

Már a szülei is Kispesten éltek, természetesen ő is a XIX. kerületben nőtt fel, majd útja 1961-ben Újbuda felé vitte, ma is ott él. Faragó Lajos a Honvéd labdarúgócsapatánál érte el sikereit, ha a sérülések elkerülik, még nagyobb karriert futhatott volna be. Így sem lehet elégedetlen a három bajnoki címmel és az olimpiai bronzéremmel.

Faragó Lajos, közönségtalálkozó a Kispesti Futball Házban (Fotó: Máté Krisztián)

Faragó Lajos Honvéd-legendák között a Kispesti Futball Házban (Fotó: Máté Krisztián)

– Édesapám mindig hordott a meccsekre, hamar megszerettem a közeget – mesélte gyerekkori emlékeit lapunknak az egykori kapus, Faragó Lajos, aki a Honvédnál töltött tizenhárom éves játékos-pályafutása során közel százötvenszer húzta magára a dresszt. – A környékbeli fiúkkal együtt teljesen természetesen a kispestiekhez mentünk le edzésre. A bátyám már korábban ott futballozott, és egyszer csak odajött hozzám az intéző, hogy te vagy a kis Faragó? Mondtam, igen, és már terelt is az öltözőbe, ahol ki volt készítve a kapusmez, és már mentünk is cipőt választani. Azonnal eldőlt a sorsom. Érdekes, akkor még úgy működött, hogy a cipőt a klub adta, edzés vagy meccs után otthagytuk, és másnap tisztán kaptuk vissza.


A Honvéd játékosaként a katonaság kötelékébe tartozott, alezredesként ment nyugdíjba.

– Amikor befejeztem a játékot, edzőként maradtam a klubnál és a fiatalokat edzettem. 1952-ben bevonultam, akkor még volt sportszázada a Honvédnak. Már akkor spekuláltak rajta, mi legyen velem. Sporttiszti tanfolyamra jártunk, majd 54-ben megszűnt a sportszázad, engem pedig elhelyeztek pénzügyi vonalon. Bérszámfejtő lettem, mindenki kapott valami munkát, aztán vagy bejárt, vagy nem – mesélte az exkapus, aki azt is elárulta, neki tetszett, hogy a belvárosban van a munkahelye, ezért bejárt dolgozni.


– Aztán abbahagyatták velem a játékot és közölték, edző leszek. Nem akartam. 56 után feltették a kérdést, akarok-e katona maradni, meggyőzött, hogy közel van a nyugdíj. Nem is gondolkodtam én hosszú távra, mondtam, jó lesz az, majd alakul valahogy. Vándormadár lettem, küldözgettek ide-oda, Kaposvártól Szíriáig, még Mozambikban is dolgoztam egy rövid ideig.

Több kapusgenerációt látott maga mellett felnőni, tanácsa a ma gólvonal elé állóknak rövid és velős. – Sokat kell dolgozni és játszani. Ha négykor volt edzés, háromkor már kint gyakoroltunk, önképzés folyt, és a tréning után is maradtunk, ameddig csak lehetett.

Két tévé a hosszú házasság titka?

– Két televíziónk van otthon, az egyiken én jobbára meccseket nézek, a feleségem meg nézhet mást – mondta nagyot nevetve. – Valami sport legyen, az nekem már jó. Főleg labdajátékokat figyelem, de legutóbb snookert néztem. Végül is az is gurul.

 

 

 

Faragó Lajos

Született: 1932. augusztus 3.

Klubja: Budapest Honvéd 1950-1963

Válogatottság: hétszer

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.

 • Éremeső a fehérváriaknak

  Éremeső a fehérváriaknak

  Kovács Sarolta nyerte a nők versenyét az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI SE győzött. De a fehérvári sikernek itt nincs vége.