EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Külföld

A Google beszállt a zikavírus elleni küzdelembe

Egymillió dollárral (283 millió forint) járul hozzá a zikaláz terjedése elleni küzdelemhez a Google, a vállalat emellett mérnökei és adatkutatói segítségét is felajánlotta, hogy meg lehessen határozni, merre ütheti fel a fejét a vírus legközelebb.

A Google szerint a nagy adathalmazok elemzése terén szerzett tapasztalataik, valamint küldetésük, az emberek információhoz segítése révén megfelelő helyzetben vannak ahhoz, hogy érdemben tudjanak hozzájárulni a zikaláz megfékezéséhez. A vállalat egy blogon közzétett bejelentése szerint november óta háromezer százalékkal nőtt a vírussal kapcsolatos internetes keresések száma.

A kaliforniai óriásvállalat felajánlása az ENSZ Gyermekalapjához (UNICEF) kerül, és a vírust terjesztő szúnyogfaj állományának csökkentésére, diagnosztikai eszközök és vakcinák fejlesztésére, valamint a vírusátvitel megelőzésére fogják felhasználni.

A Google alkalmazottai emellett egy olyan, kormányzati felelősök és más döntéshozók munkáját megkönnyítő platform fejlesztésében is segédkeznek, amely különféle adatok – például időjárási körülmények, utazási szokások – alapján határozhatná meg azokat a helyszíneket, ahol lehetséges a zikaláz felbukkanása.

A internetes kereső mellett számos egyéb technológiai üzletágban is érdekelt óriásvállalat 2015 utolsó negyedévében 6,8 milliárd dolláros (mintegy 1919 milliárd forint) profitra tett szert.

A zikavírust eddig mintegy 40 országban mutatták ki, Brazíliában a legsúlyosabb a helyzet. A dél-amerikai ország egészségügyi hatóságai szerint a vírus állhat a mikrokefáliával, vagyis kóros kisfejűséggel született gyerekek számának közelmúltban tapasztalt jelentős növekedése mögött.

Kapcsolódó Cikkek

  • Bankjegyeket fújt a szél az autópályán

    Bankjegyeket fújt a szél az autópályán

    Bankjegyeket fújt a szél szombaton este a bajor autópályán, ugyanis egy német férfi elveszette pénzzel teli szatyrát, amelyben vállalkozása bevételét szállította motoron.

  • Migráció elleni is tüntettek

    Migráció elleni is tüntettek

    Elég a migrációból, állítsuk meg az inváziót jelszóval vonultak fel tünteők Milánóban, a szintén észak-olaszországi Bolognában viszont a migránsok befogadása mellett demonstráltak szombaton a G7-es csúcstalálkozó zárásával egy időben, miután egy nap alatt mintegy kétezer embert mentettek ki a Földközi-tengeren, Líbia és Olaszország partjai között.