2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb XVI.kerület

A holtfák is a Cinkotai Parkerdő lakói

Cinkotai kiserdő Urmai Gabi ( Fotó: Sáfár Tibor)

A holtfáknak fontos szerepük van az erdőgazdálkodásban( Fotó: Sáfár Tibor) 

A tavasz a megújulás, a természet újraéledésének időszaka. Itt az ideje, hogy hatalmas kirándulásokat tegyünk a környéken. A Lokál tesztkommandója a Cinkotai Parkerdő tanösvényét járta végig. A kora délelőtti erdőkerülés során megtanultuk, milyen hasznuk van a holtfáknak és azt is, mikor érkezik a fitisz füzike.

A Cinkotai Parkerdő tanösvényén elindulva 18 állomáson tanulmányozhatjuk az erdő életét, növény- és állatvilágát. A játékos tanulást interaktív táblákon elhelyezett kérdések segítik, amelyeket megfordítva ellenőrizhetjük, helyesen válaszoltunk-e. Közben megismerkedhetünk az erdő állat- és növényvilágával és az erdőlátogatás szabályaival.


Cinkotai kiserdő Urmai Gabi ( Fotó: Sáfár Tibor)

Vajon mi lehet a helyes válasz?( Fotó: Sáfár Tibor) 

Megtudhatjuk többek között, hogy a holtfákat, vagyis az elkorhadt, kiszáradt fákat régebben eltávolították az erdőkből, ma viszont az erdőgazdálkodásban fontos szerepet töltenek be, ugyanis az elpusztult fa tápanyagot visz be a talajba, és a „fekvő holtfa” az egyik legfontosabb alappillére számos védett rovarfaj jelenlétének.

Több mint 200 madárfajt figyeltek meg, rendkívül gazdag a környék madárvilága, számos erdei énekesmadár talál itt otthont. A vörösbegy, a csúszka és a cinke szinte mindennapos jelenség a jó idő beköszöntével, nyáron pedig megérkezik a fitisz füzike, amely igen ritka költő faj. Ezeket és még számos egyéb érdekességet a tanösvényen elhelyezett ismeretterjesztő táblákról lehet megtudni.


Utunk során már az első 300 méteren három, kulturáltan kialakított  pihenő- és tűzrakó helyet is találtunk. A terület egyébként egy másfél órás sétával bejárható.

Kapcsolódó Cikkek

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.