2018. január 22., hétfő
Artúr, Vince

Egyéb XVI.kerület

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Szatmáry László önkormányzati képviselő, Palla László a kerületi POFOSZ elnöke

Szatmáry László önkormányzati képviselő, Palla László a kerületi POFOSZ elnöke (fotó: önkormányzat)

Együtt emlékezett a kommunizmus áldozataira az önkormányzat és a Politikai Foglyok Országos Szövetségének (POFOSZ) kerületi szervezete.

Ellátogattak és koszorút helyeztek el a Kozma utcai temető 301-es és a Fiumei úti temető 57-es parcellájánál, valamint a kerületi Tóth Ilona szobornál. A megemlékezés ünnepi műsorral zárult az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében, ahol beszédet mondott Palla László, kerületünk díszpolgára, a POFOSZ helyi szervezetének elnöke, Kovács Péter polgármester és R. Törley Mária szobrászművész.


Palla László beszédében hangsúlyozta, hogy a kommunizmus évei alatt és az idegen megszállás következtében sok embert börtönbe vetettek, kényszermunkára hurcoltak, megbélyegeztek. Nekünk, ma élőknek azért kell dolgoznunk, hogy a kommunista rendszer soha többé ne kerüljön hatalomra.

R. Törley Mária gyermekkori emlékeiről beszélt, amikor 1956-ban kitelepítették a családját és mindenüktől megfosztották őket.
Kovács Péter polgármester a fiatalokhoz szólt és felhívta a figyelmüket a kommunista rendszer hazugságaira. Ajánlotta nekik, hogy olvassák el Orwell 1984 című könyvét és nézzék meg A tanú című filmet, hiszen ezek a művek élethűen bemutatják, hogyan működött a rendszer. Az ünnepi műsorban közreműködött a Tomhauser Noémi által vezetett Harmónia Csellóegyüttes, valamint Vikol Kálmán és Zólyomi Árpád, a Rácz Aladár Zeneiskola igazgatója.

Kapcsolódó Cikkek