EUR: 323,59 Ft
CHF: 281,03 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb II.kerület XI.kerület XII.kerület

A Szatyorból tudjuk, mi kerül a szatyorba

A Szatyor Bevásárló Közösség alternatív vásárlási lehetőséget kínál azoknak, akiket foglalkoztat, mi kerül a tányérjukra, és azt ki és hol termelte. A közösség Szatyorboltot is működtet a Gyulai Pál utcában a hét hat napján, de ha a honlapon rendelünk, saját lakóhelyünkhöz, munkahelyünkhöz közel is átvehetjük az árut. Budán a Németvölgyi úti Bazsalikom zöldségesnél és a Szilágyi Erzsébet fasori Kincses Somogyban.

– A termelőink nagy része Budapest közelében, többségében 50 kilométeres körzetében gazdálkodik, ezt nevezzük mi „helyi” árunak – számolt be Kármán Erika, a Szatyorbolt munkatársa. – Több minősített biotermék is van, főként a zöldség- és a gabonaválasztékunkban. Csak szezonális zöldséget, gyümölcsöt kínálunk, így most például a tél végével limitáltabb a választék, aminek tényét egy tudatos vásárló el tudja fogadni.


Mint Erika elmondta, az élelmiszeren túl igyekeznek a vásárlói igényeknek megfelelni, így környezetbarát tisztítószer, sőt most pár hétig biovetőmagok is kaphatóak a Szatyorboltban. Azon dolgoznak, hogy a „termelői”, a „háztáji”, az „öko” szavak dzsungelében hitelesen képviseljék a tudatos vásárlást, a környezettudatos életet és segítsék ebben a hozzájuk csatlakozókat. Ennek érdekében az egészséges táplálkozás különféle megközelítéseit bemutató főzőprogramokat is szerveznek, vannak közösségi befőzések, kenyérsütő foglalkozások, natúrkozmetikum-készítő műhelyek, zöld filmklub, termelői látogatások és sok más olyan program, ami egy városban élő, a fenntarthatóságot komolyan vevő és gyakorló ember számára érdekes lehet.

– A mi boltunk nem egy „mindig minden van” típusú üzlet. Azért, hogy a lehető legfrissebben jussanak el a zöldségek, gyümölcsök a közösségünk tagjaihoz, hetente egyszer, csütörtökön érkezik a friss áru, amit csütörtökön és pénteken tudnak átvenni Budapest-szerte jelenleg hét helyen, előzetes rendelés (szatyorbolt.hu) alapján.


A Szatyorboltnak Budán két átvevőpontja van: a Szilágyi Erzsébet fasornál és a Németvölgyi úton. Mindkét helyre ellátogattunk. A Bazsalikom zöldségesben Kálnai Balázs elmondta, az egyik vevője kérdezte meg, nincs-e kedve csatlakozni a Szatyor Közösséghez.

Szatyorbolt Bazsalikom Zöldséges és Kincses Somogy, Ignits Györgyi, Kálnai Balázs (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kálnai Balázs örömmel csatlakozott a Szatyorbolthoz

– Kedves vevőnk babát vár, és ránk gondolt, hogy vegyük át tőle az átvevőpontot. Örömmel vállaltam, hiszen magam is igyekszem jó minőségű áruval ellátni a környéken élőket, és szívesen adom a nevem egy ilyen kezdeményezéshez. A Youtyúk tojásban is benne vagyunk, azt is lehet rendelni nálunk. Látok ebben fantáziát, erre mozdul a világ.

Szatyorbolt Bazsalikom Zöldséges és Kincses Somogy, Ignits Györgyi, Kálnai Balázs (Fotó: Keresztesi Balázs)

A Bazsalikom Zöldségesben is jó minőségű árut találnak a helyiek

Ignits Györgyi, a Szilágyi Erzsébet fasori Kincses Somogy átvevőpont vezetője hobbiból működteti az átvevőpontot.

Szatyorbolt Bazsalikom Zöldséges és Kincses Somogy, Ignits Györgyi, Kálnai Balázs (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ignits Györgyi személyes meggyőződésből, közvetítői díj nélkül működteti az átvevőpontot

– Nonprofit alapon csináljuk, az a lényege, hogy az áru termelői áron jut el közvetlenül a fogyasztóhoz. Ez nagyon rugalmas módja a vásárlásnak: a megadott időn belül bármikor átveheti a rendelését a vevő, sőt, ha valami közbejön, még rugalmasabban tudunk egyeztetni – tudtuk meg Györgyitől, aki hozzátette, az sem elhanyagolható szempont, hogy sorban állás és parkolási kellemetlenségek nélkül juthatunk hozzá garantáltan jó minőségű termékekhez.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.