EUR: 322,35 Ft
CHF: 281,50 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Tatabánya

A tánc közösségeket épít a Bányásznál

Húszéves, kopott „cigánybakancsban”, de a régi lendülettel kezdte meg az új esztendőt a Bányász Táncegyüttessel Emmer Róbert. Az 1949-ben alapított kultúrcsoport vezetője több mint harminc éve ropja a táncot társaival, köztük feleségével, aki már nem táncol, de kellékesként és a tánciskola igazgatójaként részt vesz a munkában. 

13_banyasz_tancosok_01

Emmerné Gábor Edit a kalotaszegi és más, díszes ruhák között kérdésünkre elmondta: komoly munka kell ahhoz, hogy a mai fiatalokat megtartsák a kultúra, a hagyományőrzés területén.


Szó szerint feslett cipőben gyakorol társaival Emmer Róbert. A Bányász Táncegyüttes vezetője húsz éve kapta a „csukát” egy mesterétől.

– Egy hajdani híres koreográfusunk, Dede Zoltán tanított nekünk egy cigány táncot, amihez autentikus módon a nyíregyházi piacon vette meg nekem ezt a cipőt és az inget, ami most is a ruhatáram darabja. A cipő csaknem elfeslett már, de amíg táncolok, ebben teszem – mesélte el kérdésünkre Emmer Róbert, aki harminc éve felesége kedvéért kezdett el táncolni.


– Korábban is táncoltam, de az még az akrobatikus rock and roll volt. Aztán megismertem Edót, aki már itt táncolt, a Bányásznál. Edó miatt itt horgonyoztam le. Természetesen nem bántuk meg, hiszen rengeteget szerepelhettünk ebben az együttesben. Könnyen akklimatizálódtam, hiszen jól tanultam táncokat, és motivált, hogy az egykori vezető, Pethőné Novák Tünde művészeti vezetése mellett tánckarvezető lehettem. Persze voltak könnyebb időszakok, amikor például a gyermekeink születtek, és akkor néhány évet kihagytunk. Mindezek ellenére nemcsak a táncban, hanem később az együttes menedzselésében is komoly részt kívántam vállalni. Az állandó fellépéseink, programjaink sorában talán a tizennégy éve zajló Déva Gálánkra lehetünk a legbüszkébbek, amellyel Böjte Csaba testvért támogatjuk.

Barkócziék is itt találtak egymásra

Szintén több mint három évtizede táncol itt Barkóczi Ferenc és felesége, Öller Gabriella. Szerelmük a Bányászban lobbant lángra, lányuk, Réka pedig tovább is viszi a szülők tehetségét. – Fiatal táncosként kerültünk egy „párba”. Nekünk a család, a gyermekeink a legfontosabbak – emlékezik Barkóczi Feri, aki kiemeli: rengeteg közösségépítő rendezvényen jártak, amelyek meghatározták az életüket. – Réka lányunk kisgyermekkora óta táncolt, és jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola növendéke, ott jár gimnáziumba is, és nagy szeretettel nézzük, ahogyan táncol – tette hozzá anyai büszkeséggel Öller Gabi, aki kifejtette: szülőkként igazán büszkék a lányukra. Már csak azért is, mert Feri gyermekkori álmai között szerepelt, hogy profi táncos legyen. Az élet azonban másként alakította, így Réka válthatja valóra Barkócziék gyermekkori vágyait.

A Bányász Táncegyüttesnél rengeteg energiát fordítanak a toborzásra, a közösség építésére. Emmerné Gábor Edit az utánpótlást nevelő iskola vezetője. A pedagógus szerint nem könnyű a fiatalokat „megfogni” és rávenni arra, hogy táncoljanak.

– Egy hetvenezres nagyvárosban sokkal több gyereket kellene, hogy megérintsen a néptánc, hiszen ez valóban közösséget épít, viszont hosszú évek munkája szükséges ahhoz, hogy sikereket érjünk el – mondja Edit. – Az iskolában igyekszünk a gyerekeket a jó irányba terelni, de pedagógusként tudom, hogy sok a teher rajtuk. Számunkra fontos a közösség és a hagyomány továbbadása, így sokszor mondhatjuk, hogy sokan vagyunk, de nem vagyunk elegen.

13_banyasz_tancosok_02

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.