2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb I.kerület

Bécs és Budapest a Várbazárban

Egyedülálló fotókiállítást csodálhatunk meg a dualizmus korának ikerfővárosairól a Várkert Bazárban. A Duna fővárosai – Bécs, Budapest – Párhuzamos városképek 1850–1920 című tárlat összesen 75 tablón, mintegy 300 korabeli fényképpel, tíz témakörben, párokba rendezve mutatja be a két város fejlődésének jelentős állomásait és párhuzamait.

– A bemutatott időszak Budapest történetének legragyogóbb korszaka volt, hisz ekkor nyerte el fővárosunk máig meghatározó arcát – hangsúlyozta Tarlós István, Budapest főpolgármestere, a tárlat fővédnöke. Dr. Michael Häupl, Bécs polgármestere, a kiállítás társvédnöke hozzátette: a múltbeli fejlesztési tapasztalatok mindkét főváros esetében felhasználhatók. Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: az élményszerűen, dinamikusan megrendezett tárlat minden korosztálynak izgalmas kikapcsolódási lehetőséget kínál, a múzeumpedagógiai foglalkozások során a gyerekek és a fiatalok újraálmodhatják egy évszázaddal ezelőtti fővárosunkat.


Várbazár GYUTAI_CSABA

Gyutai Csaba

– A fotókon bemutatott budapesti helyszínek nagy részét egy kapcsolódó program során, a Hosszúlépés városismereti sétáján csodálhatják meg az érdeklődők. A séta a kiállításon zárul, ami lehetőséget ad az ismeretek további bővítésére. Az első séta időpontja március 12., szombat 11 óra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.