EUR: 304,92 Ft
CHF: 275,73 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Külföld

Belgiumban nincs felső határa a terrorizmus elleni kiadásoknak

Belgium elég gazdag ország ahhoz, hogy ne szabjanak felső határt a terrorizmus ellen folytatott küzdelem kiadásainak – jelentette ki kedden Koen Geens belga igazságügy-miniszter az RTBF közszolgálati tévécsatorna műsorában.

A miniszter kifejtette, eddig 400 millió eurót (mintegy 120 milliárd forint) különítettek el az ilyen jellegű kiadásokra.

Hangsúlyozta: a novemberi, Párizsban elkövetett terrortámadások óta fel vannak készülve arra, hogy Belgium területén is hasonló események történjenek, ezért minden forrást megmozgatnak ezek elhárításához.

“Sohasem lehetünk biztosak abban, hogy ez nem következik be újból” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy nincsenek arra vonatkozó információk, hogy a fővárosban vagy az ország területén további támadásokra kellene számítani.

A terroristák felkutatására indított nyomozások nagy erőkkel folynak, de egyelőre nem lehet pontosan tudni, mi volt a keddi támadások elkövetőinek terve. A miniszter reményét fejezte ki, hogy sikerül kézre keríteni azt a merénylőt, aki végül nem robbantotta fel magát a Zaventem nemzetközi repülőtéren.

Jan Jambon belügyminiszter a műsorban azt mondta, a hatóságok tudtak arról, hogy Németországon át Franciaországig “nagy a mozgolódás” radikális körökben, de arról nem volt tudomásuk, hogy Brüsszelben készülnének terrortámadásra.

Hozzátette: a keddi események hatására a legmagasabb fokozatúra emelték az ország védelmi szintjét, ami azt jelenti, hogy minden rendőrt és katonát mozgósítottak, valamint felső korlát nélkül, minden anyagi támogatást biztosítanak a terrorizmus elleni küzdelemhez.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint 10 millió forintos rekordáron kelt egy palack 1951-es bor

  Több mint 10 millió forintos rekordáron kelt egy palack 1951-es bor

  Rekordáron, 51 ezer 750 ausztrál dollárért, átszámítva 10,7 millió forintért kelt el egy palack a leghíresebb ausztrál borászat legnépszerűbb borának legelső, kereskedelmi forgalomba nem került 1951-es évjáratából egy melbourne-i árverésen – jelentette be pénteken az MW Wines aukciósház.

 • Semjén: Nem a mi készülékünkben van a hiba, ha a román-magyar viszony nem megfelelő

  Semjén: Nem a mi készülékünkben van a hiba, ha a román-magyar viszony nem megfelelő

  Semjén Zsolt szerint “nem a mi készülékünkben van a hiba”, ha a román-magyar viszony még mindig nem megfelelően alakul. A miniszterelnök-helyettes erről péntek reggel beszélt Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) mini-Máértnek is nevezett nemzetpolitikai pódiumbeszélgetésén, melyen valamennyi nemzetrész és a magyar kormány képviselői vettek részt.

 • Felnyitották Salvador Dalí kriptáját

  Felnyitották Salvador Dalí kriptáját

  Felnyitották Salvador Dalí kriptáját csütörtök éjjel, és az igazságügyi orvos szakértők elvégezték a biológiai mintavételeket a bebalzsamozott holttestből az apasági keresethez szükséges DNS-vizsgálathoz – mondta Lluís Penuelas, a Fundación Gala-Salvador Dalí főtitkára péntek reggel tartott sajtótájékoztatóján a figuerasi Dalí Múzeumban, ahol a világhírű művész sírja található.